Student UP Olomouc bude zkoumat lidský život uprostřed oceánu

16. březen 2013

Plavbu kolem světa na historické plachetnici zahájí na konci března v Brazílii student olomoucké Fakulty tělesné kultury Šimon Pelikán. Jedná se o první etapu výzkumného projektu, který zkoumá psychiku člověka v extrémních podmínkách.

Vloni Šimon Pelikán nasbíral první zkušenosti během expedičního projektu na holandské lodi Elegant plující Severním mořem. Spolupráce olomoucké univerzity a holandských námořníků teď pokračuje transoceánskou plavbou na plachetnici, která má přispět k hlubšímu pochopení psychických schopností a sociální adaptace člověka.

Během pětatřiceti dní popluje Šimon Pelikán z brazilského Santosu do jihoafrického Kapského Města. Výzkum během cesty pak bude základem pro diplomovou práci.

Druhé etapy z ostrova Mauricius do australského Perthu se jako výzkumný pracovník zúčastní Peter Tavel z Institutu sociálního zdraví na Univerzity Palackého. Na závěrečnou, devětačtyřicetidenní část ho pak na palubě lodi vystřídá proděkan Fakulty tělesné kultury Ivo Jirásek, který se poplaví z novozélandského Aucklandu na Falklandy. Z Brazílie loď vyplouvá 31. března a na Falklandech zakotví 16. prosince.

Transoceánská výzkumná plavba na plachetnici je výzkumným projektem Univerzity Palackého ve spolupráci s nizozemskou nadací Oosterschelde. Přímé náklady přeplutí tří oceánů olomouckými výzkumníky přijdou na půl milionu korun.

autor: bam
Spustit audio