Student práv z Olomouce už rok pomáhá své rodné Ukrajině. Aktuálně zásobuje ukrajinské jednotky u Bachmutu

24. únor 2023 10:42

Student olomouckých práv Vasyl Kapustej pomáhá už rok válkou zmítané Ukrajině. Aktuálně zásobuje ukrajinské jednotky přímo na frontové linii u Bachmutu. Na bojiště jim posílá například pojízdné umývárny a prádelnu. Teď dobrovolník plánuje, jak za bojovníky dostat i rehabilitační centrum. Uspořádal taky sbírku, ve které vybral přes sedm a půl milionu korun.

Iniciátorem sbírky byl student olomouckých práv Vasyl Kapustej. Od prvního dne pomáhal, nejdřív na internetu dával ověřené válečné informace, později vyvracel dezinformace. „Nenechalo mě to chladným. Nechtěl jsem jen tak sedět se založenýma rukama a říkal jsem si, že to bych si pak do budoucna nemohl nikdy odpustit. Neměl bych čisté svědomí,“ říká Kapustej.

Dnes na něj jako na zásobovače spoléhají dvě jednotky složené ze stovek ukrajinských vojáků, kteří v krvavých bojích brání frontu u Bachmutu. Přijet dodávkou na bojovou linii, kde se střílí a čelí minám a raketám, se totiž málokdo odváží. Poté, co si získal důvěru vojáků, sdílejí s ním přesnou polohu, aby je mohl dobře na frontě najít, mnoho vojáků zná jménem.

„Je to horská útočná brigáda. Jsou to lidi z našeho rodného kraje, takže jsem se rozhodl, že těm budu pomáhat. Vztahy máme dneska téměř rodinné,“ dodává.

Nejdřív boty, uniformy, neprůstřelné vesty, pak drony, terénní vozidla, stany, detektory kovu, motorové pily a dokonce i jedna sanitka. Student Vasyl Kapustej aktuálně rozjíždí projekt pojízdných sprch a čistíren prádla v kamionech, které se pohybují přímo u bojových linií. V plánu má i rehabilitační centrum pro vojáky.

„Ne každý to zvládne rok v kuse sedět v zákopech a bojovat. Poslední dobou, obzvlášť na východní frontě, se objevovaly i případy, kdy už vojáci nechtěli plnit rozkazy, opouštěli pozice a v krajních případech tam docházelo i k dezerci. Takže proto jsme udělali toto centrum, aby si tam vojáci mohli odpočinout aspoň na pár dnů a potom se vrátili zpátky na frontu,“ vysvětluje Kapustej.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související