Studenti byli oběťmi mých zájmů! Říká s nadsázkou František Všetička.

Literární historik a teoretik, jehož hlavním zájmem je literární teorie, zejména pak povaha stavby literárního díla, vysokoškolský pedagog. Docent Všetička je ale také fejetonista, beletrista, který má na svém kontě řadu románů, do oblasti jeho zájmu patří také poezie. Patří mu sedm knižních překladů polské poezie a dvě vlastní sbírky.

Ve svých studiích postupně analyzoval českou prózu první poloviny dvacátého století (každé dekádě od desátých let až po čtyřicátá léta věnoval samostatný svazek, chronologicky: Možnosti Meleté, Podoby prózy, Tektonika textu, Kroky Kalliopé), soustředil se též na dílo jednotlivých autorů (Dílna Miroslava Horníčka, Dílna bratří Čapků). Také soubor studií Jakub Arbes, polemizující s dosavadní odbornou literaturou, vysoce oceňují kompozici Arbesových próz a staví je nad ostatní českou prózu 19. století. Jakubu Arbesovi František Všetička věnoval rovněž faktograficky zasvěcený román Před branami Omegy. V biografickém románu Daleký dům představil životní a tvůrčí osudy Viktora Dyka.
Soubory fejetonů o známých i méně známých literátech Vnitřní vitráže a Olomouc literární jsou většinou založeny na autorových osobních zážitcích a vzpomínkách. Spolu s Liborem Paverou sestavil Lexikon literárních pojmů. V současné době mu vychází další sbírka fejetonů Francie literární.

František Všetička získal v roce 2016 Cenu města Olomouce za přínos v oblasti kultury a v roce 2018 zvláštní cenu Miroslava Švandrlíka za román Kuděj aneb krása kuráže.

František Všetička je ale také velký milovník přírody, skaut a cestovatel, přičemž turistika je pro něj spojena s literáty dané země. Proč? Jakým způsobem sdělovat své myšlenky v psaném textu, aby zapůsobily na čtenáře? A lze napsat kuchařku pro mladé spisovatele? Také o tom je rozhovor s docentem Františkem Všetičkou.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.