Studenti středních škol řeší, jakou variantu maturitní zkoušky zvolit. Ředitelé volbu nechají na nich

12. březen 2021

Absolvovat dobrovolnou ústní zkoušku z českého a cizího jazyka nebo vsadit jen na didaktické testy a soustředit se na jiné předměty. Přesně to teď řeší většina studentů posledních ročníků středních škol. Na výběr jim dal ministr školství s ohledem na potíže, které provází kvůli koronaviru výuku. Někteří maturanti se obrací s prosbou o radu na své ředitele. Ti zatím čekají na metodické pokyny. 

Na Martina Mokroše, ředitele Střední zdravotnické školy v Prostějově, se po zveřejnění nových pravidel maturitní zkoušky začali obracet studenti posledního ročníku. Pokud totiž pracovali v nemocnicích nebo domovech seniorů, nebudou nově muset psát didaktické testy vůbec. „Povinnou službu, protože nám opět aktuálně běží, zřejmě splní všichni. Za sebe mohu říci, že jim to jako ředitel podepíšu, aby ty didaktické testy psát nemuseli. Je to malá odměna za to, co udělali pro stát,“ popisuje ředitel. Výjimka se týká ale jen didaktických testů. „Budou konat praktickou část maturitní zkoušky. To znamená praktickou maturitu v nemocnici a z profilových předmětů, jako je ošetřovatelství a psychologie,“ přibližuje Mokroš.

Didaktické testy pak budou povinné pro ostatní studenty. První upravenou verzi letošních maturit ministerstvo školství představilo už v lednu, kdy zrušilo povinné slohové práce. U testů se prodloužil čas. Teď si studenti navíc můžou zvolit variantu, při které nebudou skládat ústní zkoušku z českého a cizího jazyka. „Určitě uvažuji o tom, že bych ústní maturitu z češtiny a angličtiny nedělala, protože se potřebuji učit na přijímačky na medicínu, kde tyto předměty nezužitkuji. Zároveň ale nevím, zda to po mně vysoká škola nebude vyžadovat,“ vysvětluje maturantka Kristýna, která navštěvuje jedno z olomouckých gymnázií. Podobně uvažují i další studenti.

„Je škoda tady nevyužít znalostí, které ty děti mají. Samozřejmě to záleží na nich, ale je to škoda, že potom nebudou mít tu, jak bych řekla, úplnou nebo řádnou maturitu,“ uvedla například ředitelka šternberského gymnázia Tamara Kaňáková. Jinak bude v případě, že studenti vynechají ústní zkoušky, vypadat i jejich vysvědčení. „Může se stát, že bude mít dvě známky ze zeměpisu, biologie a u didaktického testu napsáno uspěl,“ uzavírá Kaňáková.

Zatím škola čeká na metodické pokyny z ministerstva školství. Ředitelka ale předpokládá, že nějaké doporučení svým studentům dá.

autor: tas
Spustit audio