Studenti Univerzity Palackého v Olomouci si za koleje od září připlatí

16. duben 2014

Vysokoškolákům na Univerzitě Palackého se zdraží ubytování na kolejích. Průměrně o dvě stě korun sem jim snížilo ubytovací stipendium, které posílá univerzitám ministerstvo školství. Od září navíc se o inflační částku 3,3 procenta zvýší kolejné.

Namísto původních 750 korun studenti dostanou měsíčně na ubytování jen 540 korun. Prorektor Petr Bilík to nepovažuje za šťastný krok ze strany ministerstva, univerzita s tím ale nemůže nic dělat. Snížení stipendií sanovala už minulý rok ze svého rozpočtu víc než deseti miliony korunami.

„My jsme dokonce v loňském roce zadrželi to snížení a podařilo se nám z vlastních zdrojů rok udržovat stipendium původní, nicméně v tuto chvíli už Univerzita Palackého nemá možnosti nadále investovat do bydlení studentů,“ potvrzuje Bilík.

Kolejné se zvýší od září o 120 korun. Například medička Petra Huňařová přemýšlí, že za těchto okolností vymění koleje za privát. „Už přemýšlíme se spolubydlícími, že si najdeme nějaké jiné bydlení, protože v dnešní době už privát vyjde možná i levněji než koleje,“ říká studentka.

Zájem o ubytování ale podle ředitelky Kolejí a menz Boženy Pirklové neklesá. „Už jsou příslušné rezervace otevřeny, studenti se zaubytovávají a teď aktuálně v porovnání s loňským rokem vím, že je tam stejný zájem ze strany ubytovaných jako loni,“ upřesnila Pirklová.

autor: bam
Spustit audio