Šumperská radnice vyzvala signatáře petice proti rozšíření průmyslové zóny poblíž takzvané lokality Karlov vedle bývalého areálu ČSAD na veřejné jednání

21. leden 2019

Radnice v Šumperku chce rozšířit průmyslovou zónu poblíž takzvané lokality Karlov vedle bývalého areálu ČSAD. Nová plocha pro investory by měla vzniknout v místě dnešních polí. S plány města ale nesouhlasí necelé tři stovky lidí z okolí. Proti chystané změně územního plánu, která má vznik zóny umožnit, sepsaly petici. Vedení radnice se sejde se signatáři protestu dnes odpoledne na veřejném jednání.

„Bude to tu víc rušné, to by mi asi vadilo nejvíc. Bylo to tu takové klidné, kdyby tu byla nějaká fabrika, tak tady bude určitě jezdit zásobování a podobně,“ vysvětluje Lucie Doskočilová, proč přidala svůj podpis na petici proti návrhu na změnu šumperského územního plánu. Mezi dvěma sty šedesáti třemi petenty je i Miroslav Kubíček.

„Nesouhlasím s tím z toho důvodu, že tohle je stará česká čtvrť, pokud by tu měl být nějaký průmyslový objekt, tak se nevyhnete kamionům a většímu provozu,“ vysvětluje Kubíček. Podle vedení města je zhruba šestihektarová plocha mezi bývalým areálem ČSAD a průmyslovou zónou v Blanické ulici vhodná pro stavbu výrobních podniků. 

„Byla by to nějaká lehká průmyslová výroba, případně nějaké skladovací prostory. Tedy v žádném případě těžký průmysl nebo obor, který by zatížil životní prostředí,“ říká nezávislý starosta Šumperka Tomáš Spurný.

Záměr počítá i s vybudováním příjezdové cesty od Žerotínovy ulice, která má obávanou nákladní dopravu odvést z obytné zóny. "My jsme vybudováním komunikace v této oblasti chtěli stáhnout nákladní dopravu z ulic Javoříčko, která je zatížena nákladní dopravou ze dvou výrobních areálů,“ dodává starosta.

Veřejné jednání ohledně petice začne v 16 hodin v zasedací místnosti Městského úřadu v Jesenické ulici.

Spustit audio