Šumperskou radnici budou znovu hlídat bájný rytíř Roland, císař Ferdinand I. a král Rudolf Habsburský. Respektive kopie jejich soch v nadživotní velikosti

3. květen 2019

Roland, Rudolf a Ferdinand. To jsou jména tří monumentálních soch, které se vrací po více než roce na fasádu radnice v Šumperku. Přesněji řečeno jejich nově vyrobené kopie. Usazením soch definitivně končí rozsáhlá, více než čtyřicetimilionová rekonstrukce celé radniční budovy.

Socha bájného rytíře Rolanda se vrací na šumperskou radnici

Jsem teď před šumperskou radnicí, hned vedle jeřábu, který se právě chystá vyzvednout horní díl sochy bájného hrdiny Rolanda zhruba do výšky druhého patra. Jeden z dělníků ještě provádí poslední kontrolu.

Asi třísetkilový díl sochy stoupá vzhůru. A já se vydávám po lešení nahoru k severovýchodnímu nároží radnice, kde ji tým akademického sochaře Reného Tikala opatrně ukotví na už usazenou spodní část. 

„Nejdříve tomu všemu předcházela retuše soch, které tady byly původně a byly ve velice špatném stavu, potom zhotovení forem a výdusků, které tady vidíte,“ říká sochař René Tikal, který kopie soch v nadživotní velikosti vytvářel v ateliéru v Praze celou zimu.

Práce sleduje i vedoucí oddělení státní památkové péče ze šumperského městského úřadu Monika Paulová. „Další dvě sochy jsou umístěny po bočních stranách balkonu obřadní síně. Jedná se o sochy Ferdinanda I. a Rudolfa Habsburského. Jelikož jsou ty sochy umístěny ještě ve větší výšce, než socha rytíře Rolanda, tak je nutné se na lešení pohybovat velice obezřetně,“ říká Paulová.

Sochy na fasádě radnice chyběly od loňského února. Od té doby se podoba budovy výrazně změnila. Rekonstrukce, která nyní definitivně končí, jí vrátila vzhled z počátku dvacátého století.

Spustit audio