Šumperský zimní stadion zůstává bez přístavby z důvodu zrušení dotačního titulu

13. září 2021

Bez nového zázemí se ještě nějakou dobu budou muset obejít hokejisté v Šumperku. Správci zimního stadionu sice plánovali, že na podzim začnou práce na přístavbě s moderními šatnami, akce se ale odkládá na neurčito. Z velké části ji měla pokrýt zhruba čtyřicetimilionová dotace od Národní sportovní agentury. Ta ale příslušný dotační titul zrušila.

Správce šumperského zimního stadionu Radek Kučera ukazuje současné zázemí hokejistů. To, že už hráči nové šatny rozhodně potřebují, si myslí i Miroslav Pospíšil, ředitel společnosti Podniky města Šumperka, pod kterou sportoviště spadá. „Jsou to šatny staré možná 30 let a již jsou nevyhovující. Šumperští hokejisté hrají extraligu, patří k úspěšným týmům. Zařízení je pro ně velmi neodpovídající. Měly tu být klubovny, wellness zařízení, protože relaxační a odpočinková část je také důležitá,“ popsal Pospíšil.

Ještě v červenci to vypadalo, že se stavbě nového zázemí nebude nic bránit. Byl vybrán zhotovitel a čekalo se pouze na oficiální potvrzení o přidělení dotace. „Administrátor žádosti nás ubezpečoval, že vše probíhá dobře. Dokonce si vzpomínám na e-mail, kdy konstatoval, že bylo dokončeno věcné i formální hodnocení naší žádosti a očekává, že do konce měsíce proběhne registrace akce a budeme vyrozuměni,“ vzpomíná ředitel.

Několik týdnů na to ale zástupci Národní sportovní agentury oznámili, že příslušný dotační titul zcela ruší a nahradí ho jiným, který má být pro žadatele spravedlivější. „V původní výzvě uspělo pouze 20 žádostí, které byly podány jako první, dalších téměř 300 projektů nebylo ani hodnoceno. Teď budou hodnoceny všechny přihlášené projekty ne podle času, ale podle kvality. To znamená, že šanci budou mít všichni. Nejen ti, kteří se přihlásili v první minutě,“ potvrzuje Jakub Eichler z oddělení komunikace Národní sportovní agentury.

Podle Miroslava Pospíšila se ale nová výzva nevztahuje na obchodní společnosti, přestože jsou stoprocentně vlastněné městem, což je i případ Podniků města Šumperka. Ty tak zkouší uspět ještě v jiném programu, ohledně jeho budoucnosti je ale vedení společnosti skeptické a obává se toho, že prostředky na nové zázemí pro hokejisty se získat nepovede.

Spustit audio