Tažená kynutá buchta

V teplejších částech našeho kraje v tento čas běžně dozrávají jahody a tak si podle receptu našich babiček vyzkoušíme taženou kynutou buchtu s jahodami. 

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 dcl teplého mléka
  • 8 lžiček cukru
  • 3 dkg čerstvých kvasnic
  • 10 dkg sádla
  • 1 vejce
  • ½ kg tvarohu
  • 6 lžic cukru
  • vanilka
  • 2 žloutky
  • jahody
  • drobenka

Do teplého mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme sádlo, vejce a kvásek. Vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Pak je vyklopíme na vymazaný plech a roztáhneme po celém plechu.

Na polovinu těsta naneseme tvaroh rozmíchaný s cukrem a žloutky. Přiklopíme polovinou bez těsta tvarohu a celé znovu roztáhneme na celý plech. Navrch dáme jahody a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak upečeme ve vyhřáté troubě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.