Tažená kynutá buchta
V teplejších částech našeho kraje v tento čas běžně dozrávají jahody a tak si podle receptu našich babiček vyzkoušíme taženou kynutou buchtu s jahodami.
- ½ kg polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 dcl teplého mléka
- 8 lžiček cukru
- 3 dkg čerstvých kvasnic
- 10 dkg sádla
- 1 vejce
- ½ kg tvarohu
- 6 lžic cukru
- vanilka
- 2 žloutky
- jahody
- drobenka
Do teplého mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme sádlo, vejce a kvásek. Vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Pak je vyklopíme na vymazaný plech a roztáhneme po celém plechu.
Na polovinu těsta naneseme tvaroh rozmíchaný s cukrem a žloutky. Přiklopíme polovinou bez těsta tvarohu a celé znovu roztáhneme na celý plech. Navrch dáme jahody a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak upečeme ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.