Terezínskou pevnost nechal vybudovat Josef II. Dnes je v ní muzeum přibližující život tamní posádky

27. září 2023

Město Terezín v Ústeckém kraji má většina z nás spojené s tragickými událostmi druhé světové války, s tamním nacistickým ghettem. Historie Terezína ale sahá ve skutečnosti mnohem hlouběji do minulosti. Na konci 18. století ho nechal vybudovat císař Josef II. jako obranu proti případnému pruskému vpádu. Sesterskou pevností se stejným posláním byl Josefov.

Jméno Terezín, původně Theresienstadt, dostala nová pevnost na počest Josefovy matky císařovny Marie Terezie, která zemřela 29. listopadu 1780. Tedy jen pár týdnů po položení základního kamene, ke kterému došlo 10. října 1780.

Terezín je jednou z největších, nejzachovalejších a také nejpropracovanějších pevnostních staveb na světě. Je dokonalou ukázkou a vrcholem pevnostního stavitelství konce 18. století. Celkově měří opevněná plocha 398 hektarů, na stavbě pracovalo 14 tisíc lidí a náklady se odhadují až na 12 milionů zlatých. Unikátní je i soustava kanálů, které v případě ohrožení umožňovaly odklonit tok řeky Ohře a zatopit obranné příkopy.

Jeden z objektů pevnosti Retranchement 5, kdysi poslední obranná linie Terezína, zve dnes zájemce k návštěvě Muzea Terezín. V expozici se dozvědí například o stavbě pevnosti a její historii, uvidí ukázky dobových uniforem i zbraní. Na obřím modelu se na pevnost podívají z ptačí perspektivy. Pro odvážné je tu pak i možnost navštívit s lucerničkou alespoň část z celkových 29 kilometrů podzemních chodeb.

Dobové uniformy

Muzeum Terezín je otevřené denně do 9 do 17 hodin, v průběhu dne jsou možné i komentované prohlídky. A můžete s sebou vzít i zahraniční turisty. I na ně jsou tu díky aplikaci Smart Guide připravení.

Spustit audio