Tipy na prodloužený víkend: Reje strašidel a lampionové průvody, výlov, vycházky či zabijačkové hody

27. říjen 2022

Je tu poslední – navíc prodloužený – říjnový víkend. Už víte, kde a jak ho strávíte? Možná vás zaujmou naše tipy na několik zajímavých akcí v Olomouckém kraji. 

Olomoucko

V Řídeči na Olomoucku chystají lampionový průvod. V pátek od 14 do 17 hodin v senior klubu plánují vedle obchodu dílničku na výrobu lampionů a svícnů. V sobotu pak v 18 hodin na hřišti započne lampionový průvod.

S lampiony vyrazí v pátek také v Dolanech. Tamní hasiči pořádají Uspávání broučků. Začne v 17 hodin u hasičské zbrojnice. Na programu je lampionový průvod, uspávání broučků, broučkův běh, ohňostroj. Organizátoři vzkazují - baterky s sebou.

I Bouzovský hrad obsadí o prodlouženém víkendu strašidla. Tajemné prohlídky při svitu svíček doprovázené strašidly si můžete dopřát v pátek i v sobotu od 17 do 19 hodin.

Šternberský hrad v sobotu zakončí sezónu povídáním o historii zbraní. Rozšířené prohlídky chystají pro návštěvníky mezi 10. a 15. hodinou. Dozvíte se více o vývoji sečných a palných zbraní od středověku po nedávnou minulost. Chybět nebudou ani ukázky střelby.

I šternberská Expozice času se přidává k oslavám Halloweenu. Speciální prohlídku tam plánují na neděli v 15 hodin. Návštěvníkům představí tajemný vesmír - černé díry, mlhovinu s názvem Lebka a další vesmírná strašidelná témata. Pro návštěvníky v halloweenské masce vstup zdarma.

Přerovsko

V Přerově pořádají v pátek Sokolský běh republiky. Start je ve 14 hodin od sokolovny. Vybrat si můžete ze dvou tras, 3 a 10 kilometrů.

V Hranicích se u příležitosti státního svátku mimořádně otevře vojenské Posádkové muzeum. Expozice v uzavřeném vojenském objektu přivítá návštěvníky od 14 do 16 hodin. Najdete ji v budově velitelství 7. mechanizované brigády. Vstup je zdarma.

V Lipníku nad Bečvou si až do neděle můžete prohlédnout starožitné hodiny ze sbírky muzea Komenského v Přerově. K vidění budou exponáty hodin a hodinek různých druhů, stáří a velikosti. Výstava v galerii Konírna je otevřená v pátek od 13 do 16 hodin, v sobotu a v neděli od 11 do 16 hodin.

Na Kosíři budou v pátek dobrovolníci sázet stromy. Den pro přírodu tam pořádá prostějovské ekocentrum Iris. V sadu nad Čelechovicemi na Prostějovsku plánuje zasadit třešně. Sraz je u prvního zastavení naučné stezky nad Čelechovicemi (na Buničce) v 8:45 hod. Každá rodina si může vysadit svůj strom.

Prostějovsko

Na strašidelné prohlídky láká v pátek a v sobotu zámek v Čechách pod Kosířem. Pořádají tam akci Zámek na prodej aneb duchové se nevzdávají. Strašidelný zámek se návštěvníkům otevře v pátek od 18 do 22 hodin, v sobotu od 17 do 22hodin.

Na Plumlovský zámek můžete v sobotu vyrazit na zabijačkové hody. Začnou v 10 hodin na nádvoří zámku.

Šumpersko

Klub českých turistů v Šumperku zve v pátek na zábavnou vycházku s úkoly Po stopách skřítka Podhájníka. Vyráží se individuálně od rozcestníku na Bludovské ulici směrem k hrabenovskému kostelíčku či rozhledně na Háji. Program začíná v 10 hodin. 

V Šumperku chystají v sobotu strašidelný festival. Organizátoři zvou děti i rodiče na rej víl, duchů i čarodějnic. Začne v 15 hodin na hlavní třídě. Na místě si můžete strašidelné doplňky také vyrobit.

Jesenicko

Vznik Československa a poslední měsíce roku 1918 na Jesenicku, tak se jmenuje beseda, kterou oslaví páteční státní svátek Vlastivědné muzeum Jesenicka. Přednáška začne na vodní tvrzi v 18 hodin. Dozvíte se, že vznik samostatného státu prožívali lidé na Jesenicku možná trochu jiným způsobem než zbytek republiky.

U Černé Vody na Jesenicku chystají Lesy české republiky na pátek výlov velkého rybníka. Těšit se můžete na prodej ryb na hrázi, vystoupení trubačů, program pro děti či dětskou tombolu.

V Písečné se v pátek 28.10. vydají na lampionový průvod. Sraz je v 17:55 u Vašinů ve Studeném Zejfu.

V jeskyních na Špičáku v sobotu vystoupí kytarista Štepán Rak. Koncert začne v 16 hodin. Nutná je rezervace vstupenek předem.

autor: mot
Spustit audio