Tipy na víkend v Olomouckém kraji

6. srpen 2021

Akce v pivovarech, country, cimbálovky, ale i sportoví akce. Podívejte se, kam vyrazit za zábavou o víkendu v Olomouckém kraji.

Jesenicko

Patříte-li mezi milovníky veteránů, nenechte si ujít letošní Priessnitrův okruh. Orientační soutěž historických vozidel. V sobotu od devíti hodin si můžete všechny stroje v areálu Auto moto veterán klubu v České Vsi prohlédnout, v 11 hodin pak odstartuje samotný závod. Šoféry aut čeká během něj například jízda zdručnosti, řidiči motocyklů se zase poměří v pomalé jízdě.

Městská kulturní zařízení pořádají v sobotu oslavu léta, pohody, dobré muziky, jídla a zlatavého moku. Program na Masarykově náměstí začíná ve 13 hodin a zpestří ho několik vystoupení. Na pódiu se prostřídají kapely jako CIMBALBAND, BREJLE, Domi nebo The Machine. Největším lákaldem bude skupina Jelen.

Pokud máte raději dechovku, vypravte se v sobotu do Javorníku. Na tamním náměstí svobody zahraje od 17 hodin dechová skupina Věrovanka.

V Tančírně v Račím údolí se vsoboru od 19 hodin představí duo Longital. Už několik let patří mezi stálice slovenské nezávislé scény, na svém kontě má devět alb a dvě hudební ceny.

Olomoucko

Na Hanácký Woodstock můžete v sobotu odpoledne zamířit do Velké Bystřice. Těšit se můžete v amfiteátru zámeckého parku na Visací zámek, Plexis, Vítkovo kvarteto nebo třeba Janis Joplin revival. Na Zámeckém náměstí můžete také navštívit Bystřické pivní salón, kde bude v nabídce více jak 24 druhů piv.

Na festival vás pozveme i do dalšího města Olomoucka - Litovle. Milovníci piva a muziky si tam po loňské pauze opět přijdou na své. Místní pivovar pro letošní rok připravil menší verzi svého tradičního festivalu Otvírák. Akce začíná v sobotu ve 14. hodin, vystoupí řada hudebních skupin a chybět nebude ani typické narážení soudku.

Pokud preferujete menší koncerty, pak pro vás máme v Litovli pozvánku na ještě jednu akci. V Litovelské kavárně v sobotu večer zahraje brněnská kapela Ty syčáci, která představí své nové album. Frontmanem kapely je brněnský básník Petr Váša. A zahraje i undergroundová hudební skupina z Mezic jménem Moses.

Neděli si můžete zpestřit návštěvou tiskařské dílny na hradě Šternberk. Do tajů knihtisku návštěvníky zasvětí Roman Prokeš - principál divadla Bez kliky, herec, loutkař a tiskař. Zábavnou formou zájemce seznámí nejen s historií a technikou tisku, každý návštěvník si navíc bude moci natisknout vlastní upomínkovou kartu.

Prostějovsko

Milovníci country hudby by neměli v sobotu minout prostějovské Pernštýnské náměstí. Právě tam se totiž na nádvoří zámku koná od 13 hodin hudební festival Pro Fest. Vystoupí například prostějovské kapely Karanténa a Tres Soldanos, lineup (lajnap) v deset hodin večer uzavřou Hillbillies z České Lípy. Vstup na akci, kterou pořádá město Prostějov, je zdarma.

Honza hádanek král, to je název loutkového představení, které si pro děti na neděli připravil prostějovský soubor Pronitka. Loutky ožijí v pět hodin odpoledne na dolním hřišti ve Vrbátkách.

V neděli bystě si neměli nechat ujít ani další z akcí. Na komentovanou prohlídku nového židovského hřbitova v Prostějově za Brněnskou ulicí zve všechny zájemce spolek Hanácký Jeruzalém. Akce se koná v rámci Dne židovských památek. Sraz zájemců o prohlídku hřbitova i obřadní síně je u brány hřbitova před 15. hodinou.

Přerovsko

Koncert pod širým nebem a jedinečná atmosféra nočního hradu. To je naše první pozvánka, a to na hrad Helfštýn. Od 20 hodin tam v pátek začíná koncert české zpěvačky Lenky Dusilové s kapelou Květy.

V Přerově dnes odpoledne začínají Svatovavřinecké hody. Konají se celý víkend. Návštěvníci se můžou těšit na pestrou nabídku koncertů, výstav ale i divadelních vystoupení a jarmark. Podrobnější program najdete na webových stránkách města.

Další pozvánka je do Černotína a určená je všem milovníkům pěnivého moku. V sobotu se tam v areálu tělovýchovné jednotky Sokol koná posezení s ochutnávkou z tamního pivovaru. Zajištěno je bohaté občerstvení a doprovodný hudební program. Vystoupí například přerovská kapela Before midnight, Foggy Dude z Prahy, LIHUS z Lipníka nad Bečvou či Marná snaha z Litovle.

Kdo nefandí rockové hudbě, může zajít na cimbálovku. V sobotu v Loděnici v Hranicích od 18 hodin zahraje Hudecká muzika Franty Kopeckého. Repertoár tvoří především zpívané valašské a moravské polky, valčíky, slovenské a moravské čardáše.

Další koncert se koná v letním kině v Hranicích. V sobotu od 19 hodin vystoupí skupina Čechomor. Představí svoji nejnovější desku s názvem Radosti života a kromě toho zazní samozřejmě i starší osvědčené hity.

A pokud si chcete zasportovat, máme pro vás Lipenskou výzvu. V ulicích Lipníka nad Bečvou a nejbližším okolí se od pátku až do neděle koná mistrovství České republiky v koloběhu. Kromě oficiálních tratí jsou v plánu i závody pro veřejnost a minizávod pro děti na koloběžkách a odrážedlech. V neděli pak startuje v Nových Dvorech takzvaný dlouhý závod.

Šumpersko

Ruční papírna ve Velkých Losinách zve na svou tradiční akci Víkend v papírně. V sobotu i v neděli vždy od 9 do 17 hodin návštěvníky čeká bohatý program. Vytvořit si budou moct svůj vlastní ruční papír a z něj potom nejrůznější výrobky. Těšit se můžou ale i na kovářskou dílnu, vystoupení šermířů nebo na jarmark. 

Milovníci květin by se tento víkend určitě měli vydat do Rapotína. Tamní kulturní dům bude hostit oblíbenou výstavu mečíků členů zahrádkářského svazu. Kromě záplavy květin budou připravené i zvěřinové hody. V sobotu akce potrvá od 9 do 17 hodin, v neděli pak od 9 do 15 hodin. Po ukončení výstavy v neděli odpoledne budou květiny na prodej.

Opravdu pestrá podívaná čeká tuto sobotu návštěvníky přehrady Krásné u Šumperka. Chystá setam totiž 9. ročník setkání majitelů volně létajících papoušků. Na své si přijdou i děti, které se budou moct mimo jiné třeba projet na koni. Akce začne v 11 hodin dopoledne. 

autoři: aja , tas , bam , bas , Jana Beránková
Spustit audio