Tomáš Michálek provozuje „němou akrobacii“, na kluzácích si doletěl pro světový i republikový titul

Česká republika patří mezi top země v leteckém sportu. Tomáš Michálek je přesvědčený, že je to především díky aeroklubům. „Základem je totiž předávání zkušeností od instruktorů,“ říká. Sám je členem Aeroklubu Josefa Františka v Prostějově.

K létání ho jako malého kluka přivedl otec. S výcvikem na bezmotorových letadlech začal ve 14 letech. „V osmnácti jsem se dostal k akrobacii a k turistickým motorovým kluzákům,“ doplňuje.

Každý z pilotů má nějaký svůj neoblíbený akrobatický prvek. U Tomáše Michálka je to pád, který je nevyzpytatelný. „Letíme kolmo nahoru, dokud neztratíme rychlost, pak přejdeme i do couvání. Pád může být kladný nebo záporný. Buď se letadlo převalí přes kabinu směrem dolů anebo přes čumák,“ vysvětluje pilot z Prostějova.

V osmnácti jsem se dostal k akrobacii a k turistickým motorovým kluzákům.
Tomáš Michálek

Letecký sport u nás není podle Tomáše Michálka v porovnání s ostatními tak výrazný, přestože ve světě zaznamenává spoustu úspěchů. „Což se týká jak letecké akrobacie, tak klasického létání, parašutismu i modelařiny,“ upřesňuje držitel dvou republikových titulů a dvou medailí z mistrovství světa. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio