Tomáš Zima: Vyrábět penicilin v lékárnách je extrém. Vláda se musí s výrobci dohodnout na ceně léků

1. září 2023

V České republice stejně jako v jiných evropských zemích stále chybí některá léčiva včetně základních antibiotik. Zásoby penicilinu by se měly podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka navýšit během podzimu. Vyřeší to aktuální nedostatek? Dá se penicilin adekvátně nahradit? A proč k výpadku léků v tuzemských lékárnách vůbec došlo? Lékař Tomáš Zima v audiozáznamu ještě připomene, které další objevy změnily medicínu, a vysvětlí, jak zajistit dostatek zdravotníků.

Během října a listopadu by mělo do tuzemských lékáren doputovat celkem 300 000 balení penicilinu. „Pokud se slova pana Válka naplní, bude to jedině dobře. Penicilin je základní antibiotikum účinné na streptokokovou angínu. Slibovaný objem by tak mohl pokrýt zimní potřebu,“ komentuje situaci v Jak to vidí... přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK Tomáš Zima.

Problém globálního rozměru

Problém se ale netýká pouze penicilinu. S výpadkem léků se podle Zimy potýkají i obory jako neurologie nebo kardiologie. Faktorů, proč tomu tak je, je přitom celá řada. „Jedním z nich je přesun výroby účinných látek do Číny a Indie, kde je pracovní síla levnější. Nyní EU začíná podporovat, aby se farmaceutický byznys, který je velmi strategický, vrátil do Evropy. Předejít tak chce opakování toho, co se stalo během covidu, tedy narušení logistického řetězce různých komodit z Číny do Evropy, což samozřejmě postihlo i léky.“

Čtěte také

Druhým faktorem je samo jednání ministerstva s výrobci a distributory léčiv. „Léky, které chybí, nejsou inovativní, jsou staré desítky let. Takže je to i otázka jednání s firmami o možnosti doplnění léků na český trh,“ připomíná Zima.

S tím ale souvisí i jednání o ceně léků, která je v České republice dlouhodobě nízká. „Jestliže v dnešní době výrobce vyrobí z různých důvodů léku méně, ale na jiných trzích v Evropě ho prodá o 50 až 100 % dráž, tak logicky tam, kde by ho prodal levněji, oznámí nedostatek a lék nedodá. Je to tedy otázka dohody s farmaceutickým byznysem o závazných dodávkách s úpravou ceny, která byla stanovena před řadou let.“

Náhrada penicilinu

Penicilin je samozřejmě možné nahradit plnohodnotnou alternativou. Problematický je ovšem možný vznik rezistence bakterií. Doporučovaný postup je léčit infekci vždy antibiotiky základními, a nezvykat zbytečně populaci na antibiotika jiná. „Je to podobné jako s flekem na autě. Také ho raději umyjete žínkou, než abyste jeli do myčky a myly a voskovaly podvozek,“ glosuje Zima. „Peniciliny jsou navíc levné a velmi účinné, a proto by se měly používat,“ dodává.

Čtěte také

Na druhé straně je důležitá i forma, ve které se antibiotikum podává. „Pro děti je vhodná forma sirupu, které ale v zimě k dostání nebyla. Děti musely dostávat injekce, což je samozřejmě velmi bolavé a nepříjemné.“

Někteří lékárníci na vzniklou situaci zareagovali prohlášením, že kdyby dostali účinnou látku, vyrobili by si lék sami. Podle Zimy to ale schůdné řešení není. „Zázemí pro výrobu léků, kde se musejí dodržovat přísné sterilní podmínky, mají jenom některé velké nemocniční lékárny. A druhá věc je, že vždy jde vyrobit jenom určité množství léku. Neumím si představit, že by lékárny najednou začaly vyrábět 100 000 tabletek penicilinu. Na to prostě nejsou prostředky ani kapacity,“ uzavírá Tomáš Zima.

Spustit audio

Související