Turovice prohrály soudní spor se stavební firmou. Dluhy bude obec splácet nejméně 50 let

25. říjen 2018

Po osmi letech Okresní soud v Přerově ukončil soudní spor Turovic na Přerovsku se společností SKD stavební z Lipníka nad Bečvou. Firma obci stavěla dům pro seniory, v průběhu prací ale odstoupila od smlouvy. Obec kvůli tomu musela vrátit dotace i s penále. Teď je v exekuci. Celkový dluh přesáhl 80 milionů korun. Žalobou se Turovice domáhaly vrácení alespoň části zaplacených peněz. Jenže neuspěly a musejí platit soudní výlohy.

Lesy, pole, lovecká chatka, a dokonce i kaplička na návsi. To všechno už Turovice musely z obecního majetku rozprodat kvůli splacení svého dluhu. Už teď tam v noci kvůli úsporám svítí jen každé druhé světlo veřejného osvětlení. A vypadá to, že další úspory bude obec muset ještě hledat. Po osmi letech totiž nepravomocně prohrála soudní spor s lipenskou firmou SKD stavební, která jim stavěla dům pro seniory. Společnost jim žádné peníze vracet nemusí.

„Žalobkyně chtěla po žalované zpátky částku 788 928,55 korun. Ale protože jsme v řízení dospěli k názoru, že tam ten nárok není daný, tak to musí zaplatit obec,“ uvedla soudkyně přerovského soudu Jana Výkrutová.

Právní zástupce stavební společnosti Vít Lukáš tak od soudu odcházel spokojený. „Bylo vyhověno všem našim požadavkům,“ komentoval.

V Turovicích rozhodnutí soudu přijal nezávislý místostarosta Radmil Tomčík rezignovaně: „V téhle chvíli to asi komentovat nemohu, protože nemáme oficiální stanovisko soudu, takže si počkáme na oficiální vyjádření.“

Pro Turovice je to už druhá neúspěšná žaloba, kterou na stavební společnost podali. V té první usilovali o dodržení povinnosti dostavět dům pro seniory. Soudy ji ale zamítly a jejich rozhodnutí potvrdil i Nejvyšší soud. Obec tak svoje dluhy bude splácet minimálně 50 let, říká místostarosta Radmil Tomčík. Přesto tu podle něj obyvatel stále přibývá.

autor: kra
Spustit audio

Související