Tvoření, které přerostlo ve vášeň aneb jak v Tovéři vzniká ručně vyráběná přírodní kosmetika

27. říjen 2022

Přírodní kosmetika Caltha se zaměřuje na ručně vyráběnou kosmetiku. V jejím sortimentu můžete najít mýdla, šampony, kondicionéry, balzámy na rty i ruce nebo zubní pasty a další.

Příběh Calthy začal v roce 2011. „Tenkrát jsem byla nějakou dobu zavřená v kuchyni a manžel na mě z obýváku volal. Co děláš, Míšo? Mýdlo, odpovídám. V domnění, že slyšel jídlo, ho odpověď uspokojila a když se mě po chvilce zeptal, jestli to mám hotové, zjistil, že jsem v kuchyni celou tu dobu vařila mýdlo,“ usmívá se nad vzpomínkou zakladatelka firmy Michaela Vaněčková. Do dnešní doby se firma rozrostla o dvě stálé provozovny, které se každá starají o jiné typy produktů, e-shop a několik zaměstnanců.

„Co děláš, Míšo? Mýdlo, odpovídám. V domnění, že slyšel jídlo, ho odpověď uspokojila.“
Michaela Vaněčková

Suroviny, které na výrobu používají, jsou převážně z České republiky. „Používáme přírodní másla, oleje, vosky. Z toho poté vyrábíme šampon s kondicionérem, dále zubní pastu, balzám na rty, několik druhů pleťových krémů, tekutá mýdla nebo krémy na ruce,“ říká Vaněčková.

Vyhlášená jsou jejich tuhá mýdla, u kterých najdete netradiční vůně jako badyán, síra a přeslička nebo meduňka. Svůj sortiment rozšířili i o deodoranty, péči proti celulitidě nebo kosmetiku pro domácí mazlíčky. „V té zákazníci najdou tuhý a tekutý šampon, zubní pastu a balzám na tlapky, který v létě chrání před rozpáleným asfaltem a zimě zase před posypovou solí,“ doplňuje Vaněčková.

Chtěli byste se dozvědět víc o přírodní kosmetice Caltha? Jak vznikl její název nebo třeba o tom, jak se mýdlo připravuje a krájí? 

Potom by vám neměla uniknout reportáž, kterou v Tovéři natáčela Michaela Kočendová s majitelkou firmy Michaelou Vaněčkovou.

Spustit audio