Tvoření z dýní, ochutnávku gulášů, oslava podzimu i výročí lesnické školy. Vyberte si z našich tipů

21. říjen 2022

Je tu další říjnový víkend. Pokud ho strávíte v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Na zámku v Náměšti na Hané na Olomoucku chystají na sobotu dýňové a slámové kouzlení. Výtvarná dílna pro malé i velké bude otevřená od 9 do 15 hodin. Vyrobit si můžete slámovou dekoraci nebo dýňové strašidýlko.

Muzeum vězeňství Šatlava v Uničově chystá na neděli Hrátky s Evropou na téma Slovensko. Připravená bude výtvarná dílna, tajenky, puzzle a deskové hry nebo ochutnávka tradičních pokrmů. Akce v muzeu potrvá od 10 do 16 hodin.

Přerovsko

V Přerově v pátek a v sobotu pokračuje 39. ročník československého jazzového festivalu. Koncerty v městském domě začínají oba dva dny od 19:30.

Střední škola lesnická v Hranicích pořádá v sobotu oslavy 170 let lesnického školství na Moravě. Od 11 hodin si můžete prohlédnout školu či se vydat na prohlídku arboreta nebo technického parku školního polesí.

Na nádvoří zámku v Hranicích si můžete v neděli od 10:30 poslechnout koncert trubačů. K vidění bude také výstava fotografií k výročí 170 let lesnického školství na Moravě. Vstupné zdarma.

Prostějovsko

V Prostějově v sobotu pořádají dobročinnou aukci. Do té můžete věnovat nebo si naopak zakoupit různé domácí pochutiny, hračky, potřeby pro domácnost a zahradu nebo dekorativní předměty. Akce začne v multikulturním centru Mozaika v 16 hodin.

Prostějovské náměstí v sobotu hostí akci Den stromů. Ekocetrum Iris chystá od 9 do 12 hodin program pro všechny věkové skupiny. Chybět nebude výstava o významu stromů a alejí, kulturní program, živá hudba, informace pro dospělé a hravé, výtvarné a naučné aktivity pro děti.

Zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku zve o víkendu na akci Podzim na zámku. Pro návštěvníky připravili v parku rodinnou pátrací hru, střelbu z luku a chybět nebudou komentované prohlídky zámku a parku. Připravené je také maňáskové divadlo a zámecká dílnička. Otevřeno budou mít v sobotu i v neděli od 10 do 17 hodin.

Šumpersko

V Nemili na Šumpersku budou v sobotu soutěžit ve vaření kotlíkových gulášů. Kuchaři se pustí do díla na tamním hřišti v 9 hodin. Samotná ochutnávka pak začne ve 13 hodin.

Ve Vyšehoří na Šumpersku zvou v sobotu na Vyšehořské vinobraní. Začne v kulturním domě v 17.30, chybět nebude cimbálová muzika.

Šumperské dětské sbory připravují na sobotu první koncert v nové sezóně. V domě kultury v Šumperku se od 16 hodin představí všechna přípravná oddělení dětského sboru. Nebude chybět ani hlavní dětský sbor Motýli a jako host vystoupí Schola Cantorum z německého Výmaru.

Ve Velkých Losinách na Šumpersku budou lidé v sobotu společně sázet stromy do nové třešňové aleje. Sraz je v 9 hodin u vlakové zastávky Velké Losiny, zámek.

Jesenicko

Ve Vlčicích na Jesenicku pořádají v sobotu Den jablek a hojnosti úrody. Začne u zámecké zdi od 11 hodin. Součástí je výstava jablek, soutěž o jablko roku a největší dýni. Organizátoři chystají také tvořivou dílnu, tematické disciplíny, jarmark domácích produktů či swingová tančírna.

Ve Zlatých horách na Jesenicku se rybáři v sobotu pustí do výlovu rybníka Rudolf u rybářské chaty. Začne v 10 hodin, můžete tam zakoupit čerstvou rybu či přímo nějakou rybí specialitu ochutnat.

autor: mot
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.