U Lipiny zalévají lesníci čerstvě zasazené mladé stromky, aby přežily suché počasí

29. duben 2019

Hodně netradičním způsobem se rozhodli bojovat proti suchu v Lipině na Olomoucku. Do lesů tam pravidelně vyráží několik lesních dělníků s konvemi a hadicemi. Zalévají tisíce nově zasazených stromků na desítkách hektarů lesa. Taková péče je sice pro obec nákladná, podle starosty se ale přesto vyplatí.

Lesní dělník Radek Bohunský má na starosti péči o obecní les. Právě jsem ho přerušila během štípání dřeva. Kromě toho také jezdívá do zdejších kopců, aby zaléval nově vysázené stromky. Ty totiž trpí suchem a vedení obce se proto rozhodlo sazenicím vláhu dodat vlastními silami.

„Žádná jiná možnost pro nás teď není. Čekat na déšť je zbytečné,“ říká ustaraně nezávislý lipinský starosta Tomáš Pudl s tím, že se takto pracovníci obce starají o statisíce stromků na devadesáti hektarech lesa. Vodu loni do lesů vozili v nádržích přímo z obce.
„Vodu jsme původně dováželi z Lipiny. Potom jsme se rozhodli vykopat vlastní nádrže,“

Podle starosty je přitom pro rozpočet tak malé obce každý výdaj citelný.
„Myslím, že je to výdaj, který se vyplatí,“ počítá starosta. Jan Koutný z Agentury ochrany přírody a krajiny se zatím s podobným přístupem nesetkal.

Nádrž na vodu pro závlahu mladého lesa u Lipiny

„To opatření není obvyklé, osobně jsem o tom ještě neslyšel. Ale myslím si, že to prispěje k uchycení sazenic,“ říká Jan Koutný s tím, že se lesáci letos obávají až o devadesáti procentní úhyny sazenic jarní výsadby.

autor: bas
Spustit audio