U přírodního koupaliště Výkleky řádí zloději. Auto není trezor, upozorňuje policie

11. srpen 2018

Peníze, doklady, mobily, ale i kosmetika nebo oblečení – to je výčet věcí, které nejčastěji mizí ze zaparkovaných aut. V parných dnech se zloději obvykle přesouvají z odstavných ploch u nákupních center na parkoviště u bazénů a koupališť včetně těch přírodních. Několikrát už letos navštívili například oblíbené Výkleky na Přerovsku.

Atraktivní prostředí, průzračně čistá voda i dostatek stínu. To jsou hlavní taháky lomu ve Výklekách. Denně sem v současných horkých dnech dorazí i šest stovek lidí. Paní Yvona sem s mužem přijela poprvé: „My jsme až od Brna. Hledali jsme koupání s čistou vodou. Je to fajn.“

Výkleky ale kromě těch, kteří se přišli vykoupat, často lákají i zloděje. Přilehlé parkoviště totiž bývá plné aut. Rozbité okénko měla i Monika Hamelová. „Byla to otázka asi pěti minut. Vzali všechno z peněženky i telefon odcizili,“ komentuje.

Policisté z nedalekého Lipníka nad Bečvou do Výklek často zajíždějí. Na parkovišti teď mezi auty prochází jejich velitel Marek Pecha. „Této trestné činnosti se dopouštějí pachatelé v pohybu z Ostravska, kteří zajíždějí od Ostravy po Brno na svá vytipovaná místa. Vytipují si vždycky nějaké starší auto, do staré škodovky by nelezli,“ uvedl Pecha.

Pan Roman od svého auta odchází jen v plavkách a s ručníkem. Veškeré doklady a peníze nechává v autě. Počítá s tím, že je případný zloděj dostatečně rychle nenajde. „S tím, že vyvalí okno, počítám. Doklady mám ale schované tak, že by je neměl teoreticky tak rychle najít,“ říká.

Radim Horsák ale oponuje: „Já na to nesázím. Já si myslím, že auto není trezor, takže určitě všechno s sebou.“

Slečna Lucie sedí na židličce při vjezdu na parkoviště. Před ní stojí velká plechová tabule s nápisy „placené parkoviště“ a „vaše auto není trezor“. Jak říká, lidé tu parkují na vlastní zodpovědnost. „Tohle není hlídané parkoviště. Pouze se platí za to, že auta vstupují na soukromý pozemek,“ vysvětluje.

autor: kra
Spustit audio