Umělá inteligence, která dokáže napsat slohovou práci. Jak zahýbe českým školstvím?

19. leden 2023 14:37

Umělá inteligence se stává v poslední době stále častěji užívanou technologií. I ona se ale dá zneužít. Někteří žáci a studenti ji využívají k psaní slohových prací v českém nebo anglickém jazyce. K potřebným programům se dostanou docela snadno, jsou volně ke stažení na internetu.  

Že programy, které jsou volně ke stažení, studenti používají, zjistila při debatě s maturanty i učitelka Alexandra Kozlová ze Slovanského gymnázia v Olomouci. Skutečně se mi přiznali, že využívají program ChatGPT, ale spíše v angličtině,“ uvádí Kozlová.

Kamil Kopecký, lektor poradny bezpečí při olomoucké pedagogické fakultě, tvrdí, že na první pohled laik nedovede rozeznat, jestli text psal člověk nebo stroj. Vždy se ale nemusí jednat o podvod. 

Pozitivní efekty umělé inteligence

„Pomocí ní si můžeme třídit myšlenky. Načíst si a zjistit informaci o nějakém tématu a potom ji podle sebe rozpracovat. Problém je, že to vždy naprosto nahradí naši práci,“ dodává Kopecký.

Podle školní inspekce nebo mluvčí ministerstva školství Anety Lednové se zatím se zneužitím umělé inteligence při psaní studentských prací na setkali. Její využití ale nezatracují. Umělá inteligence, která podporuje a rozvíjí vzdělávací potenciál žáka nebo plní roli učební pomůcky, může být ve výuce vhodným nástrojem,“ uvádí.

Umělá inteligence každopádně podle Kopeckého zamává s českým školstvím. Jak s tím pracovat? Co by mělo ministerstvo školství řešit? Více v reportáži.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio