Umění není jen pro znalce a bohaté, říkají módní návrhářka Andrea Vytlačilová a výtvarník Josef Zlamal

Ona studuje na vysoké umělecké škole v Londýně, věnuje se navrhování oděvů a potisku. Pracovala pro prestižní světové značky - Acne Studios ve Stockholmu, Marc Jacobs v New Yorku a Kenzo v Paříži. On pochází ze známé šternberské umělecké rodiny, maluje na plátna, vystavoval v Číně, Švýcarsku, Francii nebo Německu.

Svou práci se snaží přibližovat lidem, proto pořádají tzv. přátelská setkání. První proběhlo ve Šternberku. „Návštěvníkům jsme promítali fotky a videa, ve kterých jim ukazujeme náš všední den, který, jak vidí, je blízký mnoha dalším profesím,“ vysvětluje Josef Zlamal. „Chceme vědět, jak naše věci na lidi působí, jak je ovlivňují, mění. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá,“ dodává Andrea Vytlačilová.

Podstatnou část letošního roku trávili v zahraničí, oba se ale velmi rádi vracejí domů. Jejich partnerský život se promítá do jejich práce. „Andrea mě neovlivnila jen ve vztahu k barvě, ke které se teď vracím, ale hlavně ve vztahu k životu a lidem,“ říká Josef, který pracuje na nové sérii vycházející z příběhu Noemovy archy. Ústředním motivem Andrey je zase liška a folklor. „Snažím se pracovat s věcmi, které už se dříve používaly, které byly odmítnuty a mají nějaký příběh, ve kterém můžu pokračovat,“ říká. I proto ji můžete potkat v prodejnách secondhandu nebo outletu.

autor: voj
Spustit audio