Unikátní renesanční reliéfy nově zdobí vstup do olomouckého Vlastivědného muzea

6. únor 2013

Chloubou olomouckého Vlastivědného muzea se staly čtyři nově zrestaurované renesanční reliéfy ve foyeru budovy. V 19. století se našly v městském vodovodním potrubí, dnes se řadí k nejvýznamnějším památkám, které muzeum ve svém lapidáriu uchovává.

Reliéfy z maletínského pískovce znázorňují scény ze Starého zákona a pocházejí pravděpodobně z fasády jednoho z olomouckých renesančních domů.

„Jediné, co víme, že byly nalezeny v roce 1875 jako součást krycích desek vodovodního potrubí, které vedlo z Nové ulice a odvádělo vodu až na Horní náměstí do Křížové studny. Jsou cenné i svým stářím, takových památek nemáme příliš mnoho,“ říká kurátorka výstavy Markéta Doláková.

„Pro představu, jak asi mohly na původním domě vypadat, si můžeme představit fasádu Edelmannova paláce na Horním náměstí, kde se dochovaly podobné reliéfy po prsnicích arkád,“ dodává.

Dva roky restaurátorské práce

Posledních 50 let byly reliéfy vystaveny nepříznivému klimatu na ohradní zdi muzea. V havarijním stavu se jich ujal restaurátor René Tikal, který je dva roky pečlivě čistil a chybné části doplňoval.

Jak podotkl, dílu neprospělo ani napouštění louhem při opravách v 60. letech minulého století. To způsobilo na některých místech lehké zbarvení pískovce.

„Při čištění se kámen začal měnit barevně, vznikaly různé barevné odstíny červené. Na to se používají různé zábaly - použili jsme buničinu s destilovanou vodou a s chemií, zabalí se to do fólie, nechá se to týden působit, pak se to odkryje a nechá se to vysychat. Dělá se to třeba čtyřicetkrát i vícekrát, pokud je na to čas,“ vysvětlil Tikal.

Po dvou letech náročné restaurátorské práce dnes patří tyto čtyři reliéfy k nejcennějším ukázkám renesančního umění na Moravě.

autoři: bam , dka
Spustit audio