Uprchlíci z Ukrajiny mohou autobusem a vlakem jezdit po kraji bezplatně. Co ještě mají zdarma?

15. březen 2022

Lidé prchající před válkou na Ukrajině mohou v Olomouckém kraji zdarma cestovat regionální autobusovou a vlakovou dopravou. Opatření bude platit do konce března, poté se rozhodne o dalším postupu. Na svém webu to oznámil Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK), který veřejnou dopravu v kraji zajišťuje.

Od pondělí mohou uprchlíci z Ukrajiny zdarma cestovat také MHD v Olomouci a za symbolickou jednu korunu si mohou ode dneška prohlédnout zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. Vstup zdarma nabízejí i muzea.

Do Olomouckého kraje už přicestovalo několik tisíc ukrajinských uprchlíků. Linkovými autobusy v kraji mohou zdarma cestovat lidé, které se prokážou ukrajinskými doklady totožnosti a zároveň doloží hraniční průvodku s vlepeným vízovým štítkem nebo vízum strpění. „Cestující se při nástupu do vozidla prokáží řidiči některým z výše uvedených dokladů. Těmto cestujícím se nebudou vydávat žádné bezplatné jízdenky,“ stojí v oznámení KIDSOK.

Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje pokrývá svými 131 tarifními zónami všech 402 obcí na území celého Olomouckého kraje a příhraniční oblasti s Pardubickým, Jihomoravským, Zlínským a Moravskoslezským krajem.

Do zoo za symbolickou korunu

Opatření, které obyvatelům Ukrajiny umožňuje v Olomouckém kraji bezplatnou přepravu veřejnou dopravou, zatím platí do konce března. „Následně budou řešena všechna potřebná legislativní a technická opatření, aby bylo možné poskytovat tuto bezplatnou přepravu i nadále, bude-li to potřeba,“ uvedl KIDSOK.

Uprchlíci z Ukrajiny mohou za jednu korunu navštívit olomouckou zoo. „Takto upravené vstupné je určeno ukrajinským občanům, které válka vyhnala z domovů a hledají pro sebe i své děti místo, kde se budou alespoň na chvíli cítit lépe,“ sdělil ČTK ředitel zoo Radomír Habáň. Symbolické vstupné do zoo se týká všech žen, dětí do 18 let a seniorů nad 60 let, kteří museli uprchnout z Ukrajiny před válečným konfliktem. Pro vstup do zoo se budou uprchlíci muset prokázat cestovním pasem Ukrajiny s vízem strpění nebo hraniční průvodkou s vlepeným vízovým štítkem s vízem strpění.

Výhody i pro přispěvatele 

Volný vstup umožnilo uprchlíkům také Muzeum umění, a to na všechny výstavy. Vlastivědné muzeum v Olomouci naopak nabídlo vstup do svých expozic až do konce roku zdarma těm, kteří se prokáží příspěvkem v minimální hodnotě 200 korun ve prospěch účtu SOS UKRAJINA. 

autor: dja
Spustit audio