Úterní Noční linka: Co mě naučil internát

7. září 2021

Bydleli jste v době svých vysokoškolských studií na kolejích? Nebo jste snad už jako patnáctiletí budoucí středoškoláci jste nastoupili do cizího města na internát? Jak na tu dobu vzpomínáte? Jaké bylo tehdy soužití mezi vrstevníky? Co vás život na kolejích, či na „intru" naučil?

Deset metrů čtverečních, čtyři postele, čtyři stoly, čtyři poličky, dvě skříně, lednice, okno a zbývající trocha volného prostoru, který se měl záhy pod návalem věcí začít nezadržitelně smrskávat… Možná i vy takto vzpomínáte na svůj pokoj na kolejích, nebo na internátu. Prostor sice malý, ale zato velká nezávislost a tak trochu exotika.

Ti, kdo svá vysokoškolská léta prožili v bytě u rodičů, ostatním kolejní život závidí. Přesto to vždycky nemusí být zrovna idylka. Koleje jsou však stále nejoblíbenější a nejžádanější možností ubytování pro většinu vysokoškoláků.

Možná i vy jste kdysi stáli u zrodu malého společenství na kolejích, nebo na internátu, které bylo na první pohled zcela soběstačné. Stačí se akorát nechat správně nasměrovat: Potřebuješ hrnec? Jdi na 258. Potřebuješ vajíčko? Jdi na 349. Potřebuješ školu života? Jdi na kolej, či internát! Také vzpomínáte?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.