Úterní Noční Linka: Víte, jak chutná zakázané ovoce?

29. březen 2022

Jaké to je, když po něčem toužíte, něco chcete mít, ale je to pro vás zakázané? Toužili jste někdy po něčem zakázaném? Co to vlastně je "zakázané ovoce"? A ochutnali jste je někdy? Jaké bylo ochutnávání zakázaného ovoce a co vám tato zkušenost přinesla do života?

Zakázané ovoce chutná nejlépe. To víme asi všichni. Přestože navenek jsme možná poslušní a spořádání, někde uvnitř toužíme udělat něco bláznivého a hlavně zakázaného. Kdo už to někdy zkusil, ví, jak se mu rozbuší srdce, když se chystá na něco, co se nemá. Opojný pocit, který o pár chvil později následuje častokrát pocit viny. A stejně to zkusíme! Vždyť už malé děti nejvíce touží právě po zakázaném ovoci. Vylézt na zídku, na kterou lézt nesmíme, ochutnat jahody ze zahrádky paní sousedky, ochutnat první cigaretu, i když víme, že to máme zakázané…

I když to člověk má zakázané a zákaz poruší, tak ho sice trápí svědomí, ale přesto to ovoce chutná báječně. Ten pocit, že děláte něco, co nesmíte je uvolňující. Tedy pouze do té doby, než přijde zasloužený trest.
Ale na druhou stranu jsou věci, které bych nikdy neokusila kvůli strachu ze ztráty důvěry blízkého člověka. Ovoce skutečně zakázané. A když se podíváme do minulosti, i tam je vidět příklad toho, že lidé nejvíce toužili po tom, co jim bylo zakazováno. Už od Adama a Evy.

Spustit audio