Úterý: Legendy a pověsti

24. leden 2017

Znáte nějaké legendy, nebo legendární postavy, které se vztahují k místům, která máte rádi? K místu vašeho bydliště, nebo narození? Myslíte si, že je důležité, aby pověsti a legendy nezanikly a zůstali i pro příští generace?

Legenda o Jánošíkovi začala vznikat 25. ledna 1688, kdy byl právě narozený Juraj Jánošík pokřtěn v malém kostele blízko místa jeho rodiště Terchové.

Podle slovenského lidového podání byl Juro Jánošík obdařen magickými předměty (kouzelná valaška, čarovný opasek), které mu dodávaly nadpřirozené schopnosti. Okrádal především šlechtice, trestal panské dráby a ze svého lupu vyděloval část pro chudé, tedy bohatým bral a chudým dával.

Pro svůj odpor k vrchnosti byl slovenskými obrozenci představován jako romantický hrdina bojující za slovenský národ proti maďarskému útlaku.

Téměř každý národ má svou legendu, která vypráví o jeho vzniku. Tak třeba u nás to byl Praotec Čech se svým kmenem, ta milá řípská vidina oplývající mlékem a strdím, tato legenda patří Čechám a Čechům. A nebo legenda o Blanických rytířích...

Význam pověstí a legend je především ve svědectví lidové paměti o dějinných událostech, v těžkých dobách našeho národa byly pověsti a legendy povýšeny na významného činitele národního uvědomění. Dodávaly lidem odvahu a víru ve schopnost překonat nepřízeň osudu.

autor: zos
Spustit audio