Úterý: Masopust končí!

28. únor 2017

Zažili jste někdy masopustní oslavy? Slaví se u vás masopust? Chodil u vás v neděli medvědář s medvědem? A bude u vás chasa dnes o půlnoci pochovávat basu na znamení konce masopustu a zahájení období půstu?

Masopust je třídenní lidový svátek, který se v minulosti slavil a také dnes leckde slaví ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. Hlavní masopustní zábava začínala o „masopustní neděli“. Toho dne byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho, protože se všichni chystali do hospody k muzice.

Také masopustní pondělí probíhalo ve znamení zábavy a tance. V mnoha vsích se konal „mužovský bál“, kam neměla přístup svobodná chasa; tancovali jen ženatí a vdané.

Vyvrcholením masopustu bylo úterý. Toho dne procházely vesnicemi průvody maškar, hrála se masopustní divadelní představení, secvičená obvykle žáky. Bývalo i několik tradičních masek, které se objevovaly každoročně. Mezi ně patřil např. medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem. Téměř všude končila masopustní zábava přesně o půlnoci. Tehdy zatroubil ponocný na roh a rychtář či někdo z radních všechny vyzval, aby se v klidu rozešli domů, protože nastala středa a s ní předvelikonoční půst.

Někde zakončili o půlnoci muziku „pochováním basy“ (symbol toho, že v postu si hudebníci nezahrají), jinde o půlnoci pochovávali Baccha. Lidé věřili, že pokud budou o masopustu tancovat přes půlnoc, objeví se mezi nimi ďábel, často jako cizinec v zeleném kabátě.

autor: zos
Spustit audio