Úterý: Našli jste se ve své práci?

31. říjen 2017

Máte rádi svoji práci? Našli jste se ve své práci hned při první volbě na počátku své pracovní kariéry? Nebo jste práci během života několikrát měnili a tu pravou, která vás naplňovala, jste našli třeba až v pozdějším věku?

V práci trávíme přibližně třetinu svého života. Je proto důležité jaké zaměstnání si zvolíme a zda ji máme rádi. Nabízí se tedy otázka jak být šťastný v práci? Odpověď by mohla být jednoduchá. Stačí prý dělat něco smysluplného. To je podle odborníků typické hlavně pro generaci tzv. dětí milénia, pro které je pocit smysluplné práce často důležitější, než výše výplaty.

Stává se tak, že lidé vymění korporátní židli za řemeslo jen proto, aby se cítili lépe. Pro každého je ale pocit smysluplnosti v něčem jiném. A kdo nechce měnit své zaměstnání jen kvůli tomu, aby cítil, že jeho práce má smysl, může se tento pocit zkusit naučit. V Česku je trendem společností změnit firemní kulturu tak, aby zaměstnanci měli rádi to, co dělají.

Stačí prý na své práci najít světlé stránky a postupně si náplň dne podle možností upravit tak, aby si člověk k práci vybudoval lepší vztah.

Tak například prodavačky kávy se mohou shodnout na tom, že smyslem jejich práce je zlepšit lidem náladu. Pro uklízečky v nemocnicích může být zase příjemné si při vytírání popovídat s pacienty nebo dalšími zaměstnanci. Zkrátka, je prý potřeba naučit se hledat na všem něco dobrého. Co si o tom myslíte vy?

autor: zos
Spustit audio