Úterý: Pomáhat „cizím“ ‒ ano či ne?

8. listopad 2016

Jaká forma pomoci druhým lidem je pro vás přijatelná? Sbírkové akce na potřebné? Dárcovské DMS? Nebo jste někdy jako dobrovolníci pomáhali třeba starému člověku s pravidelným nákupem? A nebo pomáháte jen v rámci své rodiny?

V Česku se opět chystá Národní potravinová sbírka. V sobotu 12. listopadu mohou lidé darovat potraviny v supermarketech po celé republice, dary pak převezmou potravinové banky, které je rozdělí mezi charitativní organizace. Vloni lidé darovali 236 tun potravin.

Pomůžete také? Zajímá vás dobrovolná pomoc druhým? Stát se dobrovolníkem může prakticky každý z nás v některých chvílích svého života. Třeba když pomůžeme známému v nesnázích, sousedce zalijeme květiny, když je na dovolené, zajdeme nakoupit nemocné babičce. Vůbec nejde o to, kolik je nám let, jak jsme vzdělaní, kolik máme zkušeností nebo dovedností.

Dobrovolníkem je každý, kdo ze své dobré vůle, ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu vykonává činnost ve prospěch jiných lidí. Může jít pomoc konkrétnímu člověku či organizaci, která pomoc potřebným poskytuje, ať už je zaměřená sociálně, zdravotně, ekologicky či kulturně.

Dobrovolnictví je něco, co je mezi lidmi už dávno, neboť člověk má již od pradávna dispozice k tomu, aby nebyl lhostejný ke svému okolí a ke světu.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.