Úterý: Voda je...

22. březen 2016

Co se vám vybaví, když se řekne „voda“? Běžně dostupná kapalina v našich domácnostech? Zurčící bystřina vysoko v horách? Báječné koupání v létě u rybníka? Pocit vlastní nicotnosti při pohledu na nekonečnou vodní masu, která se před vámi rozprostírá při mořském pobřeží? A možná jste na vlastní kůži pocítili i ničivou sílu tohoto živlu? Jaké příběhy jsou pro vás spojeny s vodou?

Na dnešek připadá Světový den vody. Voda, a hlavně pitná nezávadná voda je jedním z největších bohatství, které nám naše planeta dává, i z těchto důvodů byl vyhlášen Světový den vody. V tento den si zároveň připomínáme, že na světě žije přes miliardu lidí, kteří mají nedostatek pitné vody a jsou tak přímo ohroženi na svém zdraví.

Voda je úžasný živel, dává život, ale také dokáže ničit... A mimochodem, víte, že voda má také paměť? Molekulární struktura vody je složitější, než její chemické složení, které bylo dosud vědci považováno za základní charakteristiku vody.

Neskutečně variabilní vlastnosti pak vodě dávají neuvěřitelné vlastnosti. Například tu energetickou a naprosto základní. Voda si pamatuje, přebírá ze svého okolí energie a také lidské emoce. Tím se stává mocným škodičem i léčitelem. Alespoň to tvrdí ruští vědci a říkají: „Proto nikdy vodě nenadávejte!“

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.