Úterý: Zachraňovali jste někdy svůj vztah?

1. srpen 2017

Zachraňovali jste někdy svůj vztah před krachem? Snažili jste se zachránit vztah partnerský, nebo přátelský? Nebo mezi dalšími členy rodiny? Kdy má ještě smysl vztah zachraňovat a kdy už ne? Mají vaše vztahy pevné základy?

Vztah je jako stavba, vždy potřebujete pevný základ. Je pak na vás, co si na tom základě postavíte. Vždy ale budete potřebovat základy, dobře usazené v zemi.

Staré přísloví již říkávalo, že moudrý muž postavil svůj dům na skále a hloupý na písku. Pak přišel příval vody a větru. Dům moudrého stále stál, ale překrásný dům na písku se sesypal.

Stejně tak v životě potřebujeme stavět své vztahy na skále, založit dobré a nepohnutelné základy. Vztah, i když se vždy na začátku zdá plný lásky, pochopení a harmonie, později přinese různé přívaly. Kdybychom o nich hned od počátku věděli, třeba bychom do vztahu ani nevstupovali. Mnozí ze vztahu hned vyskakují, když se objeví první náznaky problémů. Neumí s partnerem žít, komunikovat, protínat se na důležitých oblastech. To vše je ale způsobeno špatně položeným základem na začátku vztahu. Klíčem je mít vztah, který vám bude stát za to žít, i když budou těžkosti.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.