Útlum výroby v automobilkách se dotkl i výrobců z Olomouckého kraje. Někteří museli propouštět

9. prosinec 2021

Už od podzimu zažívají kvůli nedostatku čipů a útlumu výroby v automobilkách krizi některé podniky v Olomouckém kraji. Výrobci komponentů pro automotiv stále vyčkávají, kdy se situace aspoň částečně vrátí do normálu. Někteří se nevyhli ani propouštění.

„Stojíme na malé lisovně, kde máme 18 lisů a pokovovací zařízení, z lisů toho ale moc nejede. Co se týká celé firmy, jsme o nějakých 60 procent níž, jedeme tedy na 40 procent kapacit, na které jsme zvyklí,“ popisuje Jakub Jurůj, ředitel mohelnického závodu Montix, který vyrábí komponenty do světlometů.

Kvůli útlumu výroby tu došlo i na propouštění. „Nebylo to až tak radikální, ale museli jsme snižovat stavy,“ zmiňuje.

Přestože zatím není jasné, kdy se výroba v závodu naplno obnoví, další propouštění už podle Jurůje s největší pravděpodobností nehrozí. Vedení podniku chce mimo jiné využít i znovuspuštěný program Antivirus. „Pracuje na tom, jak naše finanční, tak personální oddělení,“ potvrzuje Jurůj.

Konkrétně v Olomouckém kraji je podobných závodů závislých na automobilovém průmyslu celá řada. Podle analytika úřadu práce Jaroslava Mikšaníka se ale jejich útlum na nezaměstnanosti v regionu alespoň zatím neprojevil. „Někteří zaměstnavatelé, kteří působí jako dodavatelé nebo subdodavatelé, vyjadřují obavy z dalšího vývoje, ale zatím nejsou tak vážné, že by se to projevilo konkrétním výrazným propouštěním,“ tvrdí Mikšaník.

I nadále se tak v Olomouckém kraji ve většině odvětví projevuje spíše opačný problém – nedostatek pracovních sil.

Spustit audio