V Bavorském lese se sešli odborníci na nářečí. Mluvilo se i o chebském dialektu

9. červen 2023

Třetí květnový víkend se v bavorském Walderbachu uskutečnilo 8. Dialektologické sympozium v Bavorském lese, které přivedlo do bavorského okresu Cham mezinárodní publikum z oblasti vědeckého výzkumu dialektů.

Tématem bylo „Nářečí v pohybu – variety v kontextu globalizace a migrace“. Nechyběli ani hosté z USA.

Organizátorem byla Společnost Johanna Andrease Schmellera založená v roce 1979, která si dala za úkol zkoumat a rozvíjet dialektologický a literární odkaz Johanna Andrease Schmellera, německého jazykovědce, autora slovníku bavorského nářečí.

Na sympoziu byli i Sousedé, kteří si k mikrofonu pozvali předsedu společnosti Johanna Andrease Schmellera – pana Christiana Ferstla. Řeč byla o úloze nářečí, o chebském nářečí, které se řadí k severobavorským dialektům a také o chystané spolupráci filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se společností Johanna Andrease Schmellera.

Další téma Sousedů je dopravní. Poslední československá tramvaj Tatra opustila drážďanské koleje. Místní dopravní podnik ji posílá do muzea tramvají v Drážďanech. Na příště se bude používat jen pro mimořádné nostalgické jízdy. Ve vysílání o tom mluví Torsten Bach z tramvajového muzea.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio