V centru Olomouce se natáčela další detektivka podle předlohy spisovatele Michala Sýkory

1. listopad 2015

Pět mrtvých psů. To je název nové detektivky, kterou v centru Olomouce a především v olomoucké ZOO natáčel filmový štáb České televize. Vychází z předlohy románu místního spisovatele Michala Sýkory. Tým detektivů v čele s Klárou Melíškovou a s olomouckými kulisami by se měl na obrazovkách ČT objevit na podzim příštího roku.

Štěpánov, jeho kostel, olomoucká univerzita, silo, Šantovka a samozřejmě celé centrum Olomouce. To jsou lokalce, kde filmaři už detektivní sérii v průběhu tří let natáčeli.

Tentokrát však nově postavili své kamery také v zoologické zahradě na Svatém kopečku a v jeho okolí. Motivem nové detektivky je totiž krádež medvědů a následně smrt vrátného ze zahrady.

Ústřední postavě vyšetřovatelky v podání Kláry Melíškové se natáčení se zvířaty hodně líbí: „Máte krásnou ZOO tady, takže jsme si to tady užívali. Teprve nás čeká natáčení se lvem. Sice bude uspaný, ale i tak si myslím, že to bude vzrušující. Těším se na to.“

To režisér Jan Hřebejk při natáčení se zvířaty sází především na bezpečnost: „Buď jsme byli dostatečně daleko, nebo jsme byli u takových zvířat, která člověka neohrozí, nebo jsme byli za plotem.“

Tým detektivů také tentokrát doplňuje také Miroslav Krobot: „Tohle je taková vysloveně detektivní, pikantní záležitost o věci, která není moc běžná a o které lidi moc nevědí, jako jsou třeba zápasy zvířat.“

Natáčení ale probíhalo i v centru Olomouce. Výrazně tu zkomplikovalo dopravu. Štáb totiž zablokoval jednu z hlavních ulic. A aby zmatků nebylo málo, filmařům neplánovaně vjel do záběru kamion. U jedné z restaurací tu začal vykládat sudy s pivem.

„Já myslím, že to je normální. Když někam přijdete do města a chcete točit, tak se potýkáte s dopravou. Tady to není tak hrozné. Myslím, že jsou jiné lokality, kde bychom na tom byli daleko hůř,“ komentuje situaci Kryštof Michal. Asistent režie.

Spolu se zkušenými herci si svoji první natáčecí zkušenost odbyl i Dominik Volmáč: „My děláme kompars. Děláme normální chodce, kteří jdou ze školy nebo z tréninku. Budu tam mít tak pět sekund slávy.“

Kolik přesně to nakonec ale bude, můžou diváci posoudit na podzim příštího roku, kdy film bude mít premiéru na obrazovkách České televize.

autor: kra
Spustit audio