V České republice začalo testování kolektivní imunity proti koronaviru. V Olomouckém kraji začne v pátek

23. duben 2020

Od pátku budou testovací místa také v Olomouckém kraji a to v Olomouci, Litovli a Uničově. S kolika dobrovolníky z regionu se ve studii počítá a co je jejím cílem, to už nám řekl Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Fakultní nemocnice Olomouc, který se na studii podílí.

Odběrné místo pro testování kolektivní imunity v Olomouci u obchodního centra Olomouc City

„Studie počítá s účastí asi 7000 dobrovolníků v Olomouckém kraji, kteří jsou ve věku 18-89 let a momentálně nemají žádné symptomy onemocnění covid-19. To znamená, že nekašlou, nemají zvýšenou teplotu nad 37,5 °C, nemají ztrátu chuti a čichu apod. Z toho 4000 odběrů bude provedeno v Olomouci a zhruba 3000 v Litovli a Uničově. Cílem studie je zjistit, kolik lidí už onemocnění covid-19 překonalo, jaká je takzvaná kolektivní imunita, aby to pomohlo jednak vládě k rozvolnění ekonomických opatření a také opatření související s omezením pohybu osob v České republice,“ přiblížil Vanek.

V další části rozhovoru se můžete dozvědět, jakým způsobem probíhala registrace k testům a jak bude vypadat průběh a organizace testů samotných.

autor: bzz
Spustit audio