V Česku přibývá dopravních nehod s účastí seniorů. Experti pro ně proto pořádají preventivní přednášky

28. únor 2023 09:27

V Česku se zvyšuje kvůli stárnutí populace počet nehod s účastí seniorů. Platí to i pro Olomoucký kraj, ve kterém policisté zaznamenali v posledních měsících několik smrtelných havárií s účastí lidí v pokročilém věku. Experti Besipu pro ně proto pořádají preventivní přednášky. Zájem o ně je prý velký.

Tolik obsazených židlí neměli v klubovně seniorů v Droždíně místní části Olomouce ani při vánočním večírku. Přednášky o dopravě tady prý jednoznačně táhnou. „Někdy přijde 18, někdy i 26 lidí,“ říká Věra Chromková předsedkyně pobočky.

Sedmdesátník Jiří Šetler si přednášku nenechal ujít ani přesto, že už řidičský průkaz nemá. „Mám špatné oči, sluch špatný. Zajímá mě ale, jak mají chodit chodci na přechodech a podobně,“ uvádí Šetler.

Čtěte také

Miroslav Charouz koordinátor olomouckého Besipu je za vysokou účast rád. Senioři jsou podle něj zodpovědní a snaží se informovat o novinkách v provozu. Upozorňuje je především na to, že už mají mnohem pomalejší reakce než dříve.

„Senior, pokud přihlídne nějakou dopravní situaci, tak většinou je to čelní srážka nebo boční srážka. Byť to nebývá při vysokých rychlostech, tak vždycky dojde k tomu, že ten střet je víceméně velmi fatální,“ říká Charouz a dodává: „Bohužel u seniorů taky poměrně často zjišťujeme tu věc, že se posádka nepoutá, protože se takto prostě převáželi odjakživa a nejsou na to ani zvyklí,“ uvádí.

Setkáváme s tím, že jsou senioři velmi překvapeni, jaká pravidla aktuálně platí, jaké jsou změny.

Koordinátorka Kateřina Nastoupilová

Preventivní besedy pro řidiče seniory už několik let pořádá i olomoucké centrum Semafor. Vede je koordinátorka Kateřina Nastoupilová. „Pravda je, že se setkáváme s tím, že senioři chodí a jsou velmi překvapeni, jaká pravidla aktuálně platí, jaké jsou změny. Největším oceněním je, když senioři chodí opakovaně, jsou rádi, že se mohou vzdělávat sledovat změny pravidel a zůstat aktivními,“ vysvětluje Nastoupilová.

Každý rok Semafor pořádá zhruba 10 kurzů pro seniory je o ně vysoký zájem, a tak se na ně lidé musí přihlásit v předstihu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio