V Dřevohosticích někdo odtěžil z břehu říčky Moštěnky zeminu a kamení. Může hrozit rozlití

16. prosinec 2021

Rozlití říčky Moštěnky by mohlo podle vedení obce hrozit v lokalitě Okýnka v Dřevohosticích na Přerovsku. Neznámý pachatel tam odtěžil z břehu několik desítek kubíků zeminy a kamenů. Škodu Povodí Moravy zatím nevyčíslilo, pohybuje se prý ale v desítkách tisíc korun. Poškozené koryto chce co nejdříve opravit.

„Přišli jsme sem na základě sdělení jednoho z našich občanů, nikoho jsme u toho nechytili,“ říká nezávislý starosta Dřevohostic Petrem Dostálem stojící u říčky, kde někdo zřejmě těžkou technikou odtěžil velký kus břehu. „Jsou rozebrané i kameny ze splavu, které byly zasazeny do betonového podloží. Tvoří se tu hráz,“ popisuje.

Pár desítek metrů odsud stojí rodinné domy, vedení městyse chce proto situaci urychleně řešit. „Je to záplavové území, dochází tady k rozlití říčky. Navíc když je tady ta hráz kamenů, je nebezpečí větší,“ doplňuje Dostál.

Povodí Moravy chystá opravu. „Koryto vodního toku je v takovém stavu, kdy došlo k poškození a je potřeba provést opravdu. Není dobré ho nechávat v tomto stavu, proto se hned po Novém roce pustíme do opravy,“ slibuje mluvčí podniku Petr Chmelař. 

Přesné škody Povodí Moravy zatím nevyčíslilo, pohybovat se prý ale budou v desítkách tisíc korun. Policii podnět k šetření podnik ale nepodal. „Samotné šetření by pravděpodobně nevedlo k vyšetření pachatele, nicméně pokud by na stejném místě znovu došlo ke stejným škodám, tak už by to na oznámení policii bylo,“ uvádí Chmelař.

Odtěžený břeh říčky Moštěnky v Dřevohosticích
autor: kra
Spustit audio