V horách nikdy nejděte až na krev, říká horský záchranář Tomáš Skokan

25. leden 2021

Jeseníky plní tuto zimu stovky skialpinistů. K oblibě lyžovaní ve volném terénu přispěla i vládní opatření a uzavřené skiareály. Lanovky a vleky navzdory příznivým sněhovým podmínkám několik týdnů stojí a lidé hledají jiné možnosti pohybu. Někteří ale ve volném terénu odmítají podle horských záchranářů a ochranářů přírody respektovat daná pravidla.

Mnohým z nich chybí základní informace o pohybu ve volném terénu. Často přeceňují své síly a stopy v terénu dokazují, že se vypravují často i do míst, kde je pohyb mimo značené stezky zakázaný. Mnohdy i v početných skupinách, desítky lidí míří často třeba do oblasti Velké Kotliny a neodradila je ani smrt 31tiletého muže, který tam v polovině ledna zemřel po pádu laviny.

Co horští záchranáři vnímají jako největší problém letošní zimní sezóny? Jak by se lidé měli připravit před cestou do hor a jaké informace by měli mít? Co říkají horští záchranáři na letošní velký trend, noční bivakování ve volné přírodě? A jaké je záchranářské desatero, které by každý návštěvník hor měl znát?

Poslechněte si Dobrou radu s Tomášem Skokanem z Horské služby Jeseníky.

autor: zos
Spustit audio