V Hranicích pracují na rozsáhlých opravách hřbitova. Investice má přijít na víc než 80 milionů korun

20. únor 2022

Teplé únorové počasí nahrává stavebníkům. Využívají toho i dělníci v Hranicích, kteří pracují na opravách městského hřbitova. Investici za více než 80 milionů korun si vyžádal nejen špatný technický stav areálu, ale taky jeho nedostatečná kapacita.

„Celkem tady máme čtyři a půl tisíce hrobů, až jsme z toho počtu byli sami překvapeni,“ říká Mojmír Dohnal z odboru investic hranického městského úřadu, který prochází úzkými chodníčky staré částí hřbitova, kde se pohřbívá už více než čtyři staletí.

Hřbitov se nachází nedaleko centra a městské památkové zóny. Jeho rozšíření tak není možné. Projektanti ale našli řešení. „Asi o tři sta míst víc bude v kolumbáriu, 56 míst v epitafních deskách a zhruba 130 nových hrobů. Tím dojde k navýšení kapacity hřbitova,“ dodává Dohnal.

Opravy na hřbitově v Hranicích

Většinu stromů kvůli jejich špatnému stavu museli dělníci pokácet. Postavili novou obvodovou zeď a teď dokončují zemní práce. Práce mají dělníci ukončit v říjnu, město ale tady plánuje další rozsáhlou opravu. A to mohutného památníku, který připomíná padlé vojáky v první světové válce. V jeho podzemí je mauzoleum.

Co o mauzoleu říká místostarosta Vladimír Juračka volený za Hranice 2000? A z čeho se uhradí většina nákladů? Poslechněte si reportáž Lenky Kratochvílové.

autor: kra
Spustit audio