V Jablonném v Podještědí si připomínají 800 let od narození svaté Zdislavy. V tamní bazilice se v sobotu koná tradiční pouť

29. květen 2021 07:36

Výročí narození patronky Libereckého kraje, svaté Zdislavy z Lemberka, připomene sobotní pouť v Jablonném v Podještědí. Bude to taky jedna z posledních možností navštívit tamní barokní Baziliku svatého Vavřince a svaté Zdislavy. V létě totiž začne její nákladná rekonstrukce.

„Pravda je, že jsme to jubileum slavili i loni, ale protože přesně nevíme, kdy se svatá Zdislava narodila, tak ho slavíme i letos. Ta pouť bude klasická, jak bývává každý rok. To znamená čtyři bohoslužby v bazilicie - v sedm, v devět, v jedenáct a ve čtrnáct hodin. Po té poslední bohoslužbě pak budou ještě zpívané nešpory před vystavenou Nejsvětější svátostí,“ říká představený kláštera dominikánů v Jablonném Pavel Maria Mayer.

29. 5. sobota – Pouť ke svaté paní Zdislavě

7.00 Mše svatá u oltáře svaté paní Zdislavy – P. Angelik Mička OP
9.00 Mše svatá v bazilice – biskup Mons. Jan Baxant
11.00 Mše svatá v bazilice – biskup Mons. Jan Baxant a provinciál
14.00 Mše svatá v bazilice – P. Filip Boháč OP
15.00 Slavnostní nešpory

Zdroj: zdislava.cz

Baziliku v  Jablonném v Podještědí, která je i posledním místem odpočinku české světice a kam po staletí míří poutníci, letos zřejmě čeká zahájení rekonstrukce.

„Teď čekáme na závěr výběrového řízení, a jestli všechno dobře dopadne, tak v červenci by se měla bazilika na dva roky uzavírat a z velké části opravit,“ doplnil Pavel Maria Mayer. Památku pak bude čekat oprava krovů, lucerny na kopuli, věžních hodin, nová elektrifikace, nový vstup do podzemí a vybudování expozice svaté Zdislavy.

Spustit audio

Související