V lesích mezi Čelákovicemi a Lysou nad Labem vás překvapí sousoší sv. Václava

1. březen 2016
Česko – země neznámá

Pokud se ve Středočeském kraji vydáte z Čelákovic do Lysé nad Labem, čeká vás krásná procházka podél lesů a polí. A navíc i setkání se slavnou minulostí této oblasti. Na rozcestí cest do Lysé nad Labem, Brandýsa nad Labem a Čelákovic stojí působivé klasicistní sousoší sv. Václava s výklenkovou kaplí.

Je poměrně překvapivé, že se krásný umělecký výtvor nachází zrovna uprostřed lesa, o to víc, že jde o kus české historie.

Na přelomu 17. a 18. století vybudoval tehdejší majitel panství Lysá hrabě František Antonín Špork soubor pousteven. Areál poustevny sv. Václava situoval na rozhraní někdejších panství Lysá a Brandýs nad Labem. Z té doby se dodnes zachovalo rozcestí do Lysé nad Labem, do Brandýsa nad Labem a do Čelákovic.

Z rozsáhlé poustevny sv. Václava, jejíž součástí byly i krásné zahrady s vodotrysky, nakonec zbyla jen výklenková kaple a dvojice soch andělů-světlonošů v nadživotní velikosti. Socha po levé straně nese lebku a představuje smrt, socha po straně pravé drží lampu s věčným světlem a znázorňuje život, nebo přeneseně také zmrtvýchvstání. Poustevna dlouho nefungovala, už v 18. století se celý areál zrušil a postupně začal chátrat.

U kaple je příjemné turistické odpočívadlo

Ve výklenku kaple z pískovcových kvádrů je umístěný kamenný reliéf zobrazující zavraždění sv. Václava. Výjev je neuvěřitelně realistický, v dolní polovině obrazu se sv. Václav podle legendy v naději na záchranu chytá klepadla kostelních dveří a zároveň smrtelně zraněn klesá k zemi. Výjev navíc umocňuje červená barva krve, která se zázračně na jinak již značně poškozeném reliéfu zachovala dodnes.

V horní polovině výjevu se otevírají nebesa a anděl přináší umírajícímu palmovou ratolest jako symbol mučednické smrti a zároveň vítězství, protože v okamžiku ztráty pozemského života získává život věčný. Starou Boleslav, místo zavraždění sv. Václava, dělí od samotného sousoší pouhých pět kilometrů. Jde proto o příhodné místo, jak zakončit příjemnou procházku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.