V Lipníku nad Bečvou čipují popelnice, jako jedni z prvních v kraji zavádí nový systém evidence odpadů

25. červenec 2020

Čárové kódy, nálepky nebo nově plastové čipy na popelnicích. Mnohá města v Česku modernizují své systémy evidence odpadu. Připravují se na nový zákon o odpadech. Lipník nad Bečvou je jedním z prvních měst v Olomouckém kraji, který se rozhodl nečekat na avizované dotace a začal s čipováním nádob na odpad už v těchto dnech. Investice zatím stála městskou kasu milion korun.

Čipování popelnic v Lipníku nad Bečvou

„Do plastové popelnice se dávají kulaté plastové čipy oranžové barvy, na plechové se dávají šedé, to se nýtuje na dva nýtky,“ popisují pánové Ladislav a Jaroslav z lipenských technických služeb v místní části Loučka. Vybaveni jsou nýtovačkou, kladívkem a krabicemi s čipy. Obchází všechny popelnice, které měli obyvatelé Loučky za úkol postavit před svoje domy.

Systém v praxi vyzkouší svozové auto, které projíždí. „Funguje to,“ říká mi Monika Tomanová, která má evidenci v technických službách na starosti. Další tým lidí označuje popelnice přímo ve městě, všechny musí stihnout očipovat do konce příštího týdne. „Jedná se pouze o popelnice občanů, druhá vlna budou firmy,“ dodává Tomanová.

Čipování popelnic v Lipníku nad Bečvou

Kvůli chystané novele zákona o odpadech budou muset evidenci sběrových nádob zavést všechna města. „Legislativní změny připravují razantní zvýšení poplatků za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky. Protože jsme potřebovali nějaká data o tom, jak se v našem městě třídí, kolik máme nádob, jak je systém využíván, tak jsme přistoupili k čipování, kdy všechno bude elektronizováno,“ říká Xenie Pospíšilová, vedoucí odboru životního prostřední lipenského městského úřadu.

Lipník se letos také přihlásil do programu Door to door. Vyhlásilo ho ministerstvo pro životní prostředí a má podpořit třídění odpadu ve městech. Každý rodinný nebo bytový dům díky němu získá své nádoby na tříděný odpad.

autor: kra
Spustit audio