V Lipové na Prostějovsku začali se stavbou kanalizační sítě. Pomoct by to mělo plumlovské přehradě

19. srpen 2024 15:05

Dělníci v Lipové na Prostějovsku pracují na stavbě kanalizace. Jde o jednu z posledních obcí v okolí plumlovské přehrady, které ještě nemají síť vybudovanou. Podle Povodí Moravy je to přitom jeden z hlavních důvodů, proč se každé léto ve vyčištěné přehradě objevují sinice. Vedení obce ale upozorňuje na to, že problém můžou být taky stovky chat kolem přehrady nebo jejích přítoků, ke kterým žádná kanalizace nevede.

„Jsme ve fázi, kdy máme hotové sběrné nádrže,“ popisuje nezávislá starostka Martina Karkošková, která stojí u rozestavěné čistírny odpadních vod, která bude hotová začátkem příštího roku. „A teprve poté začnou lidi kopat přípojky,“ dodává starostka.

Celkem se ke kanalizaci připojí zhruba 600 obyvatel dvou místních částí Lipové a Hrochova. „Měl by dojít k tomu, že dojde k čištění odpadních vod, tak abychom, co nejméně zatěžovali přítok říčky Hloučely, která v naší obci protéká,“ zmiňuje Karkošková.

Čtěte také

Říčka Hloučela pak totiž teče přes Podhradský rybník až do Plumlovské přehrady. Podle Povodní Moravy je právě absence kanalizace v některých obcích v okolí důvodem, proč se voda v přehradě každé léto rychle kazí.

Podle Karkoškové ale i před stavbou kanalizace zbývá vyřešit jeden problém, a tím jsou chataři v místní části Seč.

„Máme 250 chat, které jsou umístěné různě v terénu a samozřejmě to, jakým způsobem chataři nakládají s odpadními vodami, to v tuto chvíli nejsme úplně schopní s našimi kapacitami zjistit,“ konstatuje starostka.

Situaci popisuje jeden z chatařů, pan Libor. „Tady v okolních chatách žádná kanalizace neexistuje, každá chata má mít svůj septik, ale většina chatařů to vypouští do volné přírody,“ popisuje. On sám využívá suchý záchod. „Pokud se neudělá kanalizace nebo nebudou chataři mít povinnost vyčerpávat jímky za peníze s dokladem, tak se nic nezmění,“ myslí si.

Někteří oslovení chataři ale upozorňují na to, že vývoz odpadních vod je v kopcovitém terénu obtížný. Podle Karkoškové ale obec bude muset chataře přesvědčit. „Chodit chatu od chaty a opravdu tlačit na ty lidi, aby si svoje odpadní vody likvidovali,“ přemýšlí Karkošková.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio