V litovelské Záložně připravují prostor pro expozici unikátní sbírky harmonik

12. leden 2020

Litovelské Muzeum harmonik se pravděpodobně letos přestěhuje do části budovy Záložny v centru. Tu vedení města nechá upravit pro potřeby expozice. Její součástí bude zhruba 200 hudebních nástrojů sběratele Jiřího Sedláčka. Zatím má akordeony u sebe doma, kam se na ně jezdívají dívat lidé z celé republiky.

Lubomír Broza otevírá prostory vudoucí expozice muzea harmonik v litovelské záložně

S nezávislým místostarostou Litovle Lubomírem Brozou stoupáme do prvního patra budovy záložny v centru města. „Historicky tady byla první záložna, je tady krásný velký vestavěný trezor. Potom tady byla kavárna a následně banka. Když se banka odstěhovala, zůstaly prostory nevyužité,“ popisuje Broza. To se má ale ještě letos změnit, právě tady vznikne muzeum harmonik. Městu se totiž část své unikátní sbírky rozhodl darovat místní rodák - dvaaosmdesátiletý Jiří Sedláček.

Připravovaný prostor pro expozici muzea harmonik

„Aby to zůstalo pro další generace. Je to památka na lidi, kteří něco uměli, kteří to dělali holýma rukama,“ vysvětluje nadšený sběratel důvod svého rozhodnutí. Hudební nástroje jsou v jeho domě úplně všude.„Vrchní tři místnosti nestačily, už má harmoniky i v kuchyni, obýváku i v ložnici. Návštěvníkům říkám, že v předsíni mám harmoniky pro zloděje, protože ty lepší mám co nejdál,“ dodává sběratel.

Sběratel harmonik Jiří Sedláček

Na vzácné harmoniky a akordeony se ročně přijede podle Jiřího Sedláčka podívat až tisícovka zájemců. I proto doufá, že jim budova záložny poskytne lepší prostředí, kde si budou moci nástroje prohlédnout. Před tím ho ale ještě čeká náročná práce. „Chceme je dát do katalogu, všechny nafotit, popsat. Chci, aby ta kolekce zůstala tak, jak je teď,“ uzavírá Sedláček.

autor: bas