V Litovli finišují rozsáhlé opravy rybníku, jeho vypuštění pomohlo zasáhnout i proti nežádoucímu druhu škeblí

18. březen 2019

Uničovský rybník v Litovli byl celou zimu bez vody. Kvůli rozsáhlým opravám, o kterých rozhodla litovelská radnice. Rybník už rekonstrukci potřeboval, byl ve velmi špatném stavu. Dělníci teď opravy dokončují a do rybníku se brzy vrátí voda...

„Doděláváme dlažbu a má se dokončit obložení přístupového schodiště,“ popisuje mi závěry oprav uničovského rybníku v Litovli jeho technický dozor Jaroslav Mádr. Rybník byl už podle nezávislého litovelského starosty Viktora Kohouta v dezolátním stavu a rekonstrukci potřeboval. Celkem přišla na 7 milionů korun. „Hlavním problémem bylo to, že se propadla část, kde je výpusť. Samotní rybáři, kteří mají rybník ve výpůjčce, měli problém při výlovu rybník vypustit,“ vysvětluje starosta.

Dokončování oprav Uničovského rybníka v Litovli

Opravou prošlo loviště, opěrná zeď, vypouštěcí systém a odtokový kanál. Během zásahů v rybníku nezůstala skoro ani kapka vody, ryby ještě před podzimním vypuštěním odlovili rybáři. Další živočichy nechalo město přenést na jiná místa. Život už se do vody brzy vrátí.
„Až se rybník napustí, vytvoří se trocha planktonu. Byli tady kapři, štiky, candáti. V osazovacím plánu máme asi 260 kg ryb, což představuje zhruba 1100 ryb,“ plánuje Jan Jurečka, předseda litovelských rybářů.

Kromě ryb se do náhradních míst přesunuly také například žáby a měkkýši. Kromě jednoho druhu. Škeble asijské. Ta vytlačuje původní druhy škeblí na Moravě a objevila se i ve zdejším rybníku.

Škeble rybničná. Autor fotografie: Boldie

„Vyskytuje se zatím tady na Olomoucku, Litovelsku, Prostějovsku. Je to druh, který konkuruje našim druhům škeblí a bere jim jejich potravu,“ vysvětluje mi zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny Ondřej Dočkal. Vypuštění rybníku tak ekologům pomohlo proti invazivnímu druhu zasáhnout. 

autor: bas
Spustit audio