V Náměšti na Hané by měl vzniknout domov pro osoby s postižením. Někteří obyvatelé s tím nesouhlasí

6. prosinec 2019

V Náměšti na Hané by měl podle plánu olomouckého hejtmanství vzniknout domov pro osoby s postižením. Pro dvanáct dosavadních klientů sociálního zařízení v Nových Zámcích. Část obyvatel Náměště je ale proti. Tvrdí, že se plánovaná stavba nezapadne do zástavby rodinných domů. Petici proti zařízení pro postižené podpořilo i zastupitelstvo městysu. 

Ji

Ze studie domova pro osoby se zdravotním postižením (reprofoto)

„Podle autorů petice bylo v neděli podepsáno 477 osob. Jedná se o nesouhlas s plánovanou výstavbou domova pro osoby se zdravotní péčí,“ říká nezávislý místostarosta Náměště na Hané Marek Švarc. Budovu chce kraj postavit na svém pozemku na okraji Náměště vedle rodinných domů. Výstavbou zařízení by podle autorů petice došlo ke změně charakteru bydlení k horšímu.

Ze studie domova pro osoby se zdravotním postižením (reprofoto)

„Dle současného územního plánu je oblast určena pro výstavbu rodinných domů a budova se sociální službou pro dvanáct osob nezapadá do charakteru rodinného bydlení s dětmi, které tu v současné době je,“ doplňuje Marek Švarc. Kromě toho mají petenti obavy i ze snížení ceny stávajících nemovitostí. Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk z ANO s výtkami nesouhlasí. „Nemůžeme tam stavět nic jiného, než dovoluje územní plán. Ani nechceme stavět žádné monstrum. Je to bydlení rodinného typu. Má to být pro dvakrát šest lidí, dvě zařízení. Já si myslím, že takové zařízení naprosto splyne s prostředím,“ říká Ladislav Okleštěk.

Ze studie domova pro osoby se zdravotním postižením (reprofoto)

Plánovaná stavba je součástí transformačního plánu kraje. „Už jsme takovouto transformaci provedli ve Vincentinu ve Šternberku. Umístili jsme 68 klientů a oni bydlí normálně v bytech nebo rodinných domcích,“ vysvětluje hejtman.

Kromě změny charakteru bydlení mají někteří obyvatelé také další obavy. „Nelíbí se mi to z důvodu toho, že je zde rodinná zástavba. Během posledních deseti let se sem nastěhovala spousta rodin s malými dětmi. Myslím si, že není vhodné, aby se tady pohybovali lidé s mentálním nebo fyzickým postižením v blízkosti takhle malých dětí. Děti si tady volně chodí hrát, jako na vesnici. Není to vhodné,“ popisuje Filip, který žije v blízkosti plánované stavby a petici podepsal.

Zastupitelstvo Náměště svým hlasováním tento týden na svém zasedání petici a aktivity petičního výboru podpořilo.

autor: bas
Spustit audio