V obci Svinná mají vyhlídku jako od Járy Cimrmana. Jde o podhlednu

7. říjen 2015
Česko – země neznámá

Vysokých rozhleden se nad českou krajinou tyčí nepočítaně. Jsou ale lidé, kteří na ně nevystoupají. Ať už pro strach z výšek, nebo proto, že mají nějaký zdravotní handicap. A právě těm je určena podhledna. Vybudoval ji na kopci nad obcí jménem Svinná u České Třebové František Uma.

Z podhledny není sice vidět do všech stran, ale pocit z pohledu na panoramatický obraz je hodně podobný.

František Uma přiznal, že postavit podhlednu ho napadlo dávno díky dvěma jeho kamarádům. Jeden se bojí výšek a druhý má nemocná kolena, takže nahoru na rozhlednu nevyleze. Ve slabé chvilce jim prý slíbil, že pro ně vymyslí takovou rozhlednu, na kterou se oba dostanou. A tak po nějaké době vznikla místní rarita - podhledna.

V podstatě je to taková malá jáma v zemi, František Uma tomu říká zákop. Vede do něj šest schodů, a když po nich sestoupíte, objeví se před vámi panoramatický snímek reálné krajiny. Šipkami označená místa vám řeknou, kde se nachází například Buchtův kopec, Devět skal, Litomyšl, Ústí nad Orlicí, Pardubice, Ralsko, Suchý vrch či Kralický Sněžník.

Od doby, co podhledna ve Svinné stojí, se v obci objevují stále častěji noví turisté, aby toto, dá se říct cimrmanovské dílo, na vlastní oči viděli. A pan František Uma potvrzuje, že hlavně o prázdninách se stále více ozývá zvon na zvoničce vedle podhledny, který mu oznamuje, že má jít něco o vzniku místní rarity lidem povědět.

autor: BAL
Spustit audio