V Olomouci vzniká petice proti používání herbicidu RoundUp v městských parcích a na dalších veřejných prostranstvích

22. květen 2019

Vlnu diskuzí vyvolal mezi Olomoučany příspěvek na sociální síti o tom, že pracovníci Výstaviště Flora používají v městských parcích na likvidaci plevele herbicid Roundup. Včetně míst u dětských hřišť a v době, kdy si na nich děti hrají. Zástupci městské akciovky používání Roundupu potvrdili. Ale s tím, že ho aplikují jen v omezené míře.

„Byli jsme na dětském hřišti. Asi po hodině jsem si všimla pána s kanystrem, který měl v ruce aplikátor a postřikoval křoví. Měla jsem podezření, že jde o RoundUp, což mi potvrdil“ líčí mi Marcela Pečová vedle dětského hřiště v olomouckých Čechových sadech, které se svými dětmi pravidelně navštěvuje. Pracovník podle ní na aplikaci přípravku neupozornil s tím, že to není jeho povinnost. „Kdybych se mohla rozhodnout, jestli to chci dýchat, nebo ne, tak se určitě sbalím a jdu pryč,“ dodává paní Marcela.

Provozní náměstek Výstaviště Flóra Zdeněk Šup připustil aplikaci herbicidu na nežádoucí rostliny v olomouckých parcích. „Flora je zatím používá lokálně, maloplošně. Jedná se o registrovaný přípravek, který je ke svému použití v české republice schválen. Legislativně se používat tedy může,“ dodává Zdeněk Šup.

Podle Zdeňka Šupa Flóra nyní plánuje po použití přípravku na daná místa umístit informační cedule. „Pokud se v minulosti stal nějaký případ aplikace použití tohoto herbicidu v blízkosti dětských hřišť a nebyl na to návštěvník upozorněn, tak se pokusíme vzniku těchto situací předejít prostřednictvím umístění informačních tabulek,“ dodává Šup.

Proti používání zmíněného přípravku v Olomouci nově vzniká petice. Její spoluautorkou je advokátka zabývající se životním prostředím Dominika Kovaříková. „Cílem petice je dosáhnout toho, aby technické služby a Flora přestaly používat prostředky s glyfosátem, aby používali šetrnější způsoby odstraňování plevele na veřejných prostranstvích. Mám tím konkrétně na mysli třeba horkou vodu, páru, nebo mechanické odstraňování,“ přibližuje Kovaříková.

Podle Kovaříkové bude petice adresována olomoucké radě, výstavišti Flora a technickým službám.

autor: bas
Spustit audio