V Olomouci začala fungovat zraková laboratoř

27. únor 2020

Pokud doma máte malé dítě se zrakovým postižením, tak určitě dobře víte, že důsledná stimulace a trénink zraku jsou v prvních letech jeho života nesmírně důležité. Základem je pro ně funkční vyšetření v takzvané zrakové laboratoři. Tuto speciální místnost ve středu otevřela olomoucká pobočka Společnosti pro ranou péči. A to i díky Nadačnímu fondu Českého rozhlasu a sbírce Světluška.

Instruktorka stimulace zraku Petra Navrátilová se snaží pomocí speciálních hraček a barevných pomůcek zaujmout jedenáctiměsíční Rozárku. Postupně zjišťuje rozsah jejího zorného pole nebo třeba vzdálenost, do které je dívenka schopná vidět. „Zjišťujeme tady i mapování na ploše, jestli si dítě mapuje celou plochu, nebo upřednostňuje některou ze stran,“ popisuje instruktorka.

Vyšetření Petra Navrátilová provádí v nově otevřené zrakové laboratoři. Zapotřebí jsou totiž pro něj speciální podmínky. „Ta místnost je velmi důležitá. Je celá bílá. Opravdu tady není nic, co by dětské oko rozptylovalo. To je z toho důvodu, že když dítěti ukazuji, co já potřebuji, tak aby ho nerozptylovalo něco jiného. Jsou tady speciální světla a můžu si tady regulovat osvit,“ popisuje Navrátilová.

Do laboratoře můžou docházet rodiče už i s nejmenšími kojenci. Se zrakovou stimulací a tréninkem je totiž u vad a onemocněních jako například šedý zákal nebo tupozrakost důležité začít co nejdříve. Své o tom ví i maminka Kateřina Hájková. Její rok a půl stará dcera trpí takzvanou septooptickou dysplazií. „Ona má jakoby zúžené oční nervičky, tím pádem vidí jakoby přes roličku od toaletního papíru. Řešíme, jak s ní cvičit a spolupracovat,“ přibližuje maminka.

Olomoucká pobočka Společnosti pro ranou péči pomáhá zhruba stovce dětí do sedmi let se zrakovým postižením. Služby pracoviště můžou využívat rodiny z Olomouckého a taky z části Zlínského a Pardubického kraje.

Spustit audio