V Olomouci začali dělníci s opravami několika železničních přejezdů a vlakových zastávek

14. říjen 2022 09:14

Do oprav několika vlakových zastávek a železničních přejezdů se pustili dělníci v Olomouci. Pracují například v Divišově ulici nebo u Smetanových sadů. Investice se dočká taky frekventovaný přejezd v Tomkově ulici v městské části Hejčín. Jeho stav kritizují už delší dobu tamní obyvatelé.

V těchto dnech dělníci pracují na opravě vlakové zastávky u železničního přejezdu v olomoucké Tomkově ulici. Jinak bude vypadat nejen nástupiště v Hejčíně, ale také ve Smetanových sadech. „Dojde ke kompletní rekonstrukci zastávek včetně železničního spodku, svršku a odvodnění koleje. Na obou zastávkách budou vybudovaná nástupiště s výškou 550 milimetrů nad kolejí a napojením na okolní zpevněné plochy, což umožní bezbariérový přístup a pohodlný nástup do vlaku,“ popisuje mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Podle něj je proto až do 21. října kvůli oběma úpravám uzavřená část ulice Na trati a také Rooseveltova ulice. „Součástí obou staveb je i rekonstrukce osvětlení, silnoproudých rozvodů, výstavba nových přístřešků pro cestující a celkové investiční náklady na rekonstrukci zastávek jsou vyčísleny na téměř 18 milionů korun,“ dodává Gavenda.

Opravuje se i přejezd, po jehož rekonstrukci se dlouho volalo

Kromě oprav zastávek se rekonstrukce dočká také samotný železniční přejezd mezi místními známý jako U Anči. Obyvatelé Hejčína po generální opravě dlouho volali. „Tady se stýká beton, železnice a asfalt. Dochází tady k otáčení vozidel, tím pádem je ta vozovka více namáhaná, takže je to popraskané. Jsou tu díry a tento stav trvá už několik let. Upozorňujeme na to neustále,“ potvrzuje člen městské komise Hejčín Aleš Vánský.

Železničáři problematické místo opraví, řidiči ale musí počítat s kompletní uzavírkou přejezdu od 22. do 31. října. „V případě přejezdu v Tomkově ulici bude během traťové výluky zároveň provedená větší oprava stavební části přejezdu. Po jejím rozebrání se vloží nový kolejový rošt s novou kolejí a pryžovou přejezdovou konstrukcí,“ přibližuje Dušan Gavenda.

Tyto opravy železnice nejsou v Olomouci jedinými, omezení platí také v Divišově ulici, a to do 9. listopadu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související